10/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10/05/2013 09:56

1. Η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενώπιον ενός ακροατηρίου από διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και δημοσιογράφους στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε χθες βράδυ σε χαιρετισμό του σε δείπνο που παρέθεσε η Εβραϊκή Κοινότητα της Κύπρου ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας μπορεί να γίνει ο καταλύτης και η κινητήρια δύναμη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

2. Ο Ιωάννης Κασουλίδης συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε χρήσιμο το σύνολο των επαφών που είχε μέχρι στιγμής στην αμερικανική πρωτεύουσα, με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και την ηγεσία της μεγαλύτερης οργάνωσης του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι. Ο κ. Κασουλίδης  είχε αργά το βράδυ δείπνο στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ενώ συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

3. Την πεποίθηση πως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων τους, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με υγιή δημόσια οικονομικά και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, διατυπώνοντας, παράλληλα, την άποψη ότι αποφεύχθηκαν τα καταστροφικά σενάρια. Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του από τη θέση του Διοικητή ενώ διαμήνυσε ότι διατηρεί καλή επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

4. Η απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων λήφθηκε με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναίνεσε στην απόφαση και η κυπριακή Κυβέρνηση, με δεδομένο ότι σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας οι κυπριακές τράπεζες θα κατέρρεαν.

5. Ενώπιον του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), μελών της ΣΥΝΥΚΑ - ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ τίθεται σήμερα η συμφωνία για αναδιάρθρωση του κρατικού αερομεταφορέα που επιτεύχθηκε στις 12 Απριλίου μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Το προσωπικό των ΚΑ θα κληθεί στις 13.30 στο κτίριο της ΣΕΚ να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση 490 υπαλλήλων, μείωση μισθών και μείωση του στόλου των ΚΑ, στα έξι αεροσκάφη συν ένα εφεδρικό.    

6. Το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης και οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης παραμένουν το πλέον συμβατό με τις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες ιδεώδες, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε γραπτή του δήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κρατήσει και τη συνοχή της και την προοπτική της.

7. Η «καταστροφική απόφαση» του Eurogroup και η έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αμφισβήτηση των ίδιων των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε μήνυμα που απέστειλε στους Προέδρους της ΕΕ με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

8. Η μπόρα που ξέσπασε ενωρίς χθες το απόγευμα στην Λευκωσία, συνοδευόμενη από χαλάζι, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην πρωτεύουσα και να κινητοποιήσει Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Λίζα Κεμιτζή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα δέχθηκαν πέραν των 60 κλήσεων για βοήθεια που αφορούσαν άντληση νερών από υπόγειους χώρους, από σπίτια και άλλα υποστατικά.

9. Στους 1.000 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων, κοντά στην πόλη Ντάκα του Μπαγκλαντές.   Οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων έχουν διαρκέσει μέχρι στιγμής 17 ημέρες.
 
10. Με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης ο Ολυμπιακός ρίχνεται απόψε (19:00) στη μάχη του Final four της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο. Οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης την ομάδα την οποία είχαν κερδίσει στον περσινό τελικό, τη ρωσική ΤΣΣΚΑ, με στόχο την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)