9/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δείπνο της Εβραϊκής Κοινότητας Κύπρου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε απόψε σε δείπνο που παρέθεσε η Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου, στα Περβόλια, Λάρνακας.



Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενεργό παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο η οποία «εμπλουτίζει την πολυεθνική μας κοινωνία, παράδοση και ιστορία και ταυτόχρονα αποτελεί ένα δυναμικό δεσμό μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».

Αναφερόμενος στην έντονη δραστηριοποίηση της κοινότητας σε όλους τους τομείς της κυπριακής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να τις στηρίζει».

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ και τις εκεί επαφές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από τις συναντήσεις μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον Πρόεδρο Πέρες, τον Πρόεδρο της Βουλής και άλλους επίσημους της Ισραηλινής Κυβέρνησης ήταν απόλυτα σαφές ότι Κύπρος και Ισραήλ αρχίζουν μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας».

Όπως είπε «αυτή η εποχή βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», ιδιαίτερα της ενέργειας και της οικονομίας και κατέστη σαφές πως η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας μπορεί να είναι «ο καταλύτης και η κινητήριος δύναμη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Η Κύπρος αποτελεί ένα σταθερό, ασφαλή και αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου να ιδρύσει Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Ισραήλ στον τομέα της ιατρικής επιστήμης, αποτελούν σημαντικά εργαλεία που φέρνουν κοντά τις κοινωνίες των δύο χωρών.