30/5/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου 30/05/2013

Η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε τέτοιες δύσκολες εποχές που άλλοι μας οδήγησαν, είναι δεδομένη, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε και να απαντήσουμε στον λαϊκισμό αυτών που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να πει τα ακόλουθα για το θέμα του διορισμού Επιτρόπων Προεδρίας:

Οι δύο Επίτροποι, Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος, προϋπήρχαν και απλώς αντικαταστάθηκαν με νέα πρόσωπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα, ουδεμία επιβάρυνση οικονομική του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την Επίτροπο Μεταρρύθμισης, η κα Εμανουέλλα Λαμπριανίδου είναι ήδη μέλος της Δημόσιας Υπηρεσίας και ως εκ τούτου καμιά αύξηση στις απολαβές της και καμιά περαιτέρω επιβάρυνση επέφερε ο διορισμός της.

Για τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη επίσης δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθότι ο κ. Γιαννάκης εργοδοτείτο στον Οργανισμό Νεολαίας και ο διορισμός του καμιά αλλαγή δεν επέφερε όσον αφορά τις μισθολογικές του απολαβές και ωφελήματα.

Σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείων, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:

Εάν και εφόσον προχωρήσει στη δημιουργία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό θα γίνει με μόνο γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες για ανάπτυξη-επανεκκίνηση της οικονομίας και εκσυγχρονισμό του κράτους. Δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση, αφού θα εξοικονομηθούν κονδύλια από διάφορα Υπουργεία για τον σκοπό αυτό.

Εξάλλου, η δημιουργία Υφυπουργείων ήταν προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποίαν ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Προεδρικού Μεγάρου και τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο προϋπολογισμός αυτός κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα της προηγούμενης διακυβέρνησης. Εξάλλου, σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Βουλής μετά από ερώτηση του ΑΚΕΛ. Διερωτόμαστε ποια η σκοπιμότητα επαναφοράς αυτού του ζητήματος.

Επιπρόσθετα, όμως, θέλουμε να πληροφορήσουμε ότι, σε αντίθεση με τα όσα λέει το ΑΚΕΛ, υπάρχει άμεση εξοικονόμηση κονδυλίων που αφορούν τις Υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς έγινε μεταστέγαση των Υπηρεσιών της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και των Υπηρεσιών για Αγνοουμένους και Εγκλωβισμένους από μισθωμένα ιδιωτικά υποστατικά σε κυβερνητικά κτήρια.

Η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε τέτοιες δύσκολες εποχές που άλλοι μας οδήγησαν, είναι δεδομένη».