30/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων 30/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, την οποία συνόδευε η Επίτροπος Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων κα Καίτη Κληρίδη.


Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης κ. Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση στο όλο θέμα των αγνοουμένων για να δούμε πώς προχωρούμε σωστά, διότι θα πρέπει η δική μας πλευρά πρώτα να είναι σωστά δομημένη ούτως ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια των αγνοουμένων και των συγγενών τους».

Ερωτηθείς είπε ότι «υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα στα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του ICMP, όμως αυτό είναι μόνο μια ένδειξη. Θα πρέπει να δούμε πώς βελτιώνουμε τις διαδικασίες σε επίπεδο ανθρωπολογικού εργαστηρίου και σε επίπεδο συνεργείων εκταφών. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και σίγουρα να ξεκλειδωθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί σε θέματα αγνοουμένων, σε θέματα πληροφοριών, διότι υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν εκατοντάδες αγνοουμένους μας και που μόνο ο τουρκικός στρατός και η Τουρκική Κυβέρνηση γνωρίζουν».

Κληθείς να αναφερθεί σε επιτροπή στα κατεχόμενα στην οποία μπορούν οι συγγενείς αγνοουμένων να δίνουν πληροφορίες, ο κ. Θεοδοσίου είπε: «Κάτω από την πίεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, η Τουρκία δημιούργησε στα κατεχόμενα μια επιτροπή διερεύνησης αποτελούμενη από δεκαπέντε λεγόμενους αστυνομικούς ως ερευνητές για να αποδείξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι εφαρμόζει την απόφαση για να γίνει ουσιαστική έρευνα. Όμως, φαίνεται ότι αυτή η επιτροπή είναι ακόμη ένα τουρκικό φιάσκο διότι λειτουργεί για περίπου δύο χρόνια και δεν υπάρχει αποτέλεσμα και ούτε έχει δοθεί καμία πληροφορία σε καμία από τις οικογένειες των αγνοουμένων».

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του κατά πόσο οι συγγενείς θα πρέπει να πηγαίνουν στην επιτροπή, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι πρόκειται για ατομικό τους δικαίωμα, ωστόσο, είπε, «εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται διότι οι πληροφορίες που επιζητούν από τα κατεχόμενα υπάρχουν στους φακέλους των αγνοουμένων που είναι κατατεθειμένες στη διερευνητική επιτροπή, όπου η Τουρκία έχει πρόσβαση μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής πλευράς».