12/4/13

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου σχετικά με το Διάταγμα για τα Ενοίκια 12/04/2013

Το Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου περί παγώματος των ενοικίων εκδόθηκε έχοντας αξιολογήσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και με γνώμονα τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών. Το εκδοθέν Διάταγμα εξυπηρετεί στο να εμποδίσει ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από το να διεκδικήσουν ψηλότερο ενοίκιο, πράγμα που, παρά την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία του τόπου, σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί.

Το Διάταγμα εκδόθηκε στα πλαίσια της νομοθεσίας που αφορά στο Ενοικιοστάσιο, σύμφωνα με την οποία προνοείται η έκδοση διατάγματος κάθε δύο χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπου καθορίζεται το ανώτατο όριο της αύξησης του ενοικίου. Η διάταξη στον νόμο που αναφέρεται σε αύξηση του ενοικίου είναι ρητή και γι’ αυτό τον λόγο δεν επιτρεπόταν η έκδοση οποιουδήποτε άλλου διατάγματος, όπως, για παράδειγμα, για μείωση του ενοικίου. Η απόφαση για μηδενική αύξηση που έχει παρθεί, και που συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι το μέγιστο που μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς, δεν είχαμε την εξουσία να προχωρήσουμε σε μείωση ούτε υπήρχε περιθώριο να γίνει οτιδήποτε άλλο.

Η οποιαδήποτε μείωση η οποία θα επιχειρηθεί με βάση τη νομοθεσία δεν επηρεάζεται από το εκδοθέν Διάταγμα, το οποίο, εξάλλου, αφορά μόνο στα υποστατικά που εμπίπτουν στον περί Ενοικιοστασίου νόμο και τα οποία αποτελούν το 70% των υποστατικών που ενοικιάζονται στον τόπο μας. Η οποιαδήποτε νομοθεσία γίνει -με πρόταση νόμου να βρίσκεται ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή- θα είναι ανεξάρτητη από το Διάταγμα και τον περί Ενοικιοστασίου νόμο.