12/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία 12/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, στο περιθώριο του 1ου Συνεδρίου Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, έχουν, μετά από συνεννόηση με τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, επιλεγεί συνολικά έξι εμπειρογνώμονες που θα συνδράμουν στο έργο της Επιτροπής. Πρόκειται για άτομα που γνωρίζουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, «είτε επαγγελματικά είτε με βάση τα προσόντα τους», εκ των οποίων οι δύο θα παρακάθονται μαζί με την Ερευνητική Επιτροπή καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της. Ο κ. Νικολάου είπε ότι πρόκειται για δύο ακαδημαϊκούς, των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρθηκαν, εν αναμονή της οριστικής απάντησης τους.

«Οι άλλοι τέσσερεις εμπειρογνώμονες», είπε, «είναι οι κ.κ. Γιώργος Χαραλάμπους, Δώρος Φιλίππου, Αυξέντης Αυξεντίου και Τζιμ Λεοντιάδης, οι οποίοι είναι οικονομολόγοι, λογιστές, ελεγκτές, γνώστες της οικονομίας γενικότερα αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα παρέχουν υπηρεσίες στην Ερευνητική Επιτροπή όποτε τους ζητηθεί και όποτε είναι αναγκαίο».

«Έχω τονίσει», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, «ότι θα παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, αυτή είναι η πρόθεση μας. Αυτές ήταν οι μέχρι στιγμής απαιτήσεις των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής και ό,τι χρειαστούν είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και να καλύψουμε κάθε ανάγκη. Θέλουμε η Ερευνητική Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της όσο το δυνατό πιο σύντομα. Μας έχουν υποσχεθεί ότι εντός τριών μηνών, ίσως με ελάχιστα περισσότερο χρόνο, αυτό να γίνει κατορθωτό. Είναι μια μεγάλη δουλειά που πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει σύντομα χωρίς, όμως, αυτό να επηρεάζει τη σοβαρότητα και πληρότητα της έρευνας και ειδικότερα τη δυνατότητα των μελών της Επιτροπής αντικειμενικά και αδέκαστα να καταγράψουν τις δικές τους κρίσεις για ευθύνες αστικές, πολιτικές, ποινικές σε οποιοδήποτε πρόσωπο».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν οποιαδήποτε αμοιβή ενώ αναμένεται η οριστική άποψη από τους υπόλοιπους.