12/4/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 12/04/2013 09:52




1.Σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου αναμένεται να καταλήξουν σήμερα στο Δουβλίνο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, που προηγείται της διήμερης συνεδρίας του ECOFIN. Οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου.

2.Οι δύο μεγαλύτερες συντεχνίες των ΚΑ , ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ απέρριψαν την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εταιρεία, με κύριο σημείο αντιπαράθεσης τη μη καταβολή αποζημιώσεων. Η ΠΑΣΥΠΙ συγκάλεσε γενική συνέλευση για αργότερα σήμερα για να τοποθετηθεί. Χθες στο μεταξύ, η Υπουργός Εργασίας είχε δίωρη κοινή συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών ΚΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
3.Άλλα πέντε νομοσχέδια κατατέθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα. Στα νομοσχέδια στα οποία περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις πρόσθετων μισθολογικών αποκοπών μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, με εκτιμώμενη πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση στα 23 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου που προτείνεται όπως ισχύσουν από την 1η Ιουνίου κυμαίνεται κλιμακωτά μεταξύ 0,8% και 14,5%. Στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται, επίσης, τροποποίηση του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος, που προβλέπει αύξηση, από 1η Ιανουαρίου 2013, του συντελεστή εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%.
4.Έκτο Διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις οικονομικές συναλλαγές εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Το Διάταγμα ισχύει για επτά ημέρες. Μεταξύ άλλων ελευθεροποιούνται οι συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, εκτός από το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών το οποίο παραμένει μέχρι τα €300 την ημέρα, για κάθε πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ενώ παραμένει ο περιορισμός, για έγκριση από την Επιτροπή, για τις εντός της Δημοκρατίας εμπορικές συναλλαγές πάνω από €300.000, ενώ οι συναλλαγές κάτω από €300.000 θα είναι ελεύθερες χωρίς περιορισμό για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
5.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τη λήψη επιστολής από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα του Διοικητή της ΚΤ. Ο Εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα ότι για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διότι είναι πάγια η θέση της σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών. Σημείωσε πάντως ότι άλλο είναι η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων και εντελώς διαφορετική η τεχνοκρατική.
6.Οικονομία, Κυπριακό και εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα. Ο κ. Ομήρου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε μήνυμα ότι και στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες που περνούν Ελλάδα και Κύπρος, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης, θα δώσουν μαζί όπως και στο παρελθόν τη μάχη του ελληνισμού. Ο κ. Ομήρου είχε επίσης επαφές με τον Πρόεδρο Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τα πολιτικά κόμματα.
7.Κύπρος και Ινδία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εντατικοποιήσουν και να επεκτείνουν τις οικονομικές τους σχέσεις. Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είχε χθες συνομιλίες με την ΥΦΥΠΕΞ της Ινδίας Preneet Kaur, δήλωσε ότι η Ινδία αποτελεί  αναδυόμενη οικονομία και μεγάλη ευκαιρία για τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα, για επενδύσεις.
8.Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή να παραχωρήσουν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία επιπλέον επτά χρόνια για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλουμ, ώστε να βοηθηθούν οι δύο χώρες να επιστρέψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
9.Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8 δεν κατάφεραν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο, να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Καταδίκασαν επίσης τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα, παρόλο που δεν ανακοίνωσαν το πλάνο δράσης τους σε απάντηση των προκλήσεών της Πιονγκγιάνγκ.
10. Τσέλσι, Φενέρ Μπαχτσέ, Μπενφίκα και Βασιλεία είναι οι τέσσερις ομάδες που πήραν την πρόκριση για τους «4» του Eurogpa League. Στους χθεσινούς αγώνες τα αποτελέσματα ήταν: Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)-Τσέλσι (Αγγλία)     3-2 (1-3),  Βασιλεία (Ελβετία)-Τότεναμ (Αγγλία) 2-2 (2-2) (* 4-1 στα πέναλτι),  Λάτσιο (Ιταλία)-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)    1-1 (0-2) και Νιουκάστλ (Αγγλία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)  1-1 (1-3). Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι . Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου και στις 2 Μαϊου, ενώ ο τελικός στις 15 Μαΐου στο Άμστερνταμ.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)