11/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ 11/04/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Χάρη Λοϊζίδη, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Λοϊζίδης είπε: «Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίον παραθέσαμε υπόμνημα με θέσεις που αφορούν άμεσα μέτρα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει μετά από αρκετές μελέτες και προβληματισμό.

Από κει και πέρα η κατάσταση είναι σε όλους γνωστή. Προδιαγραφόταν μια πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν για φέτος, όμως αυτή τη στιγμή έχει έρθει κάποιο πάγωμα στις κρατήσεις. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα αρχίσει σιγά-σιγά με την ομαλοποίηση της κατάστασης να ξεπερνιέται και διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ζήτησε επιτακτικά και αναλάβαμε δέσμευση να ξεκινήσουμε άμεσα την πρόσληψη Κυπρίων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δέσμευση από πλευράς των Κυπρίων ξενοδόχων γι’ αυτό, ο κ. Λοϊζίδης απάντησε: «Ναι, υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση που έθεσε ο Πρόεδρος ενώπιον μας, θα τη μελετήσουμε και θα τη συζητήσουμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, διότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να ξεκαθαρίσουν και είχαμε χθες συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για το ίδιο θέμα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αρκετές θέσεις εργασίας σε Κύπριους συμπατριώτες μας».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λοϊζίδης είπε: «Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καθησυχάσουμε τις αγορές προέλευσης των τουριστών ότι η Κύπρος επιστρέφει στην ομαλότητα, ναι μεν περνά μια τραπεζική κρίση, όμως το ξενοδοχειακό και τουριστικό μας προϊόν παραμένει όπως ήταν πάντοτε, δηλαδή ένα από τα καλύτερα της Μεσογείου.

Έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε αυτό το μήνυμα, διότι εκμεταλλεύονται και την κατάσταση κάποιοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί οι οποίοι σπεύδουν στις αγορές να αρπάξουν το κομμάτι που ενδεχομένως θα μετακινηθεί από την Κύπρο.

Ευτυχώς, οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, μέχρι στιγμής, διατηρούν τους προγραμματισμούς τους για την Κύπρο, δεν έχουν αφαιρέσει πρόγραμμα από την Κύπρο και συνεχίζουν, αλλά χρειάζονται στήριξη και από εμάς και από τον ΚΟΤ. Εμείς ήδη έχουμε εκτεταμένες επαφές με τους διοργανωτές ταξιδιών για να παραχωρήσουμε κάποιες επιπρόσθετες εκπτώσεις και να μπορέσουμε να τονώσουμε τη ζήτηση που αυτές τις μέρες παρουσιάζεται λίγο μουδιασμένη».

Ερωτηθείς είπε ότι το θέμα των προσλήψεων ανέργων «αφορά κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης. Από κει και πέρα αυτό που ζήτησε ο Πρόεδρος είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη Κυπρίων σε σημαντικό βαθμό».

Σε ερώτηση για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Λοϊζίδης είπε: «Εμείς σήμερα, μαζί με τους άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα, χαιρετίζουμε τη χθεσινή απόφαση στήριξης της εταιρείας και παράλληλα εξυγίανσης της.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και του τουρισμού, αλλά και ευρύτερα της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Πρέπει να παραμείνουν υγιείς και δυνατές για να συνεχίσουν το ρόλο τους. Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό της εταιρείας, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους Διευθυντές, όλους, να στηρίξουν αυτή την απόφαση για να μπορέσει η εταιρεία να ορθοποδήσει, ευχόμενοι ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, μέσα από ένα σχέδιο εξυγίανσης, θα βρεθούν και ενδιαφερόμενοι επενδυτές».