11/4/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη σε σύσκεψη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων 11/04/2013

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη σήμερα σε σύσκεψη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνάντηση, η οποία ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, δόθηκε η ευκαιρία στον Υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάσει στα μέλη της Επιτροπής τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών
και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Χάσικος παρουσίασε στους παριστάμενους βουλευτές τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μέγιστη προτεραιότητα στη σημερινή οικονομική συγκυρία αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο, ανέφερε ο κ. Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση προώθηση έργων ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο θα είναι υποβοηθητικό σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ανάπτυξης, ενώ ζήτησε παράλληλα και την συνδρομή της Επιτροπής.
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις απαιτήσεις της Τρόικας, ο κ. Χάσικος δήλωσε πως αυτές αφορούν την κατάθεση νομοσχεδίου για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, κάτι που θα πρέπει να γίνει πριν την υπογραφή του Μνημονίου, γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο καθώς και την επανεκτίμηση των ακινήτων μέχρι και το τέλος του 2014. Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφέρει επιπρόσθετα 75 εκατομμύρια στο κράτος και για τον καταρτισμό του γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά την επανεκτίμηση των ακινήτων, ο κ. Χάσικος επισήμανε πως αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διαδικασία και γι’ αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό και από Υπηρεσίες πέραν του Κτηματολογίου.
Αναφορικά με τα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Υπουργός δήλωσε πως αυτά θα γίνουν στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων και του αισθητά μειωμένου προϋπολογισμού, που για φέτος ανέρχεται στα €85 εκατομμύρια από 141 εκ. που ήταν πέρυσι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος δήλωσε πως η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί μνημονιακό όρο και προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης και γι’ αυτό τον λόγο τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως τα χρήματα θα εισπραχθούν με ακριβοδίκαιο τρόπο.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των Δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αποτελεί απαίτηση της Τρόικας και είπε ότι η μείωση των Δήμων είναι κάτι το οποίο προβληματίζει την Κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και την κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων. Στο Μνημόνιο, πρόσθεσε, υπάρχει μόνο αναφορά για την ανάγκη για νοικοκύρεμα στο τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι υπάρχει πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση του ποσού που απαιτείτο μέχρι σήμερα για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι βάσει της συγκεκριμένης πρότασης τα χρήματα θα πρέπει να αφορούν, πέρα από καταθέσεις, και επενδύσεις σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στο αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται για την απόκτηση κατοικίας από ξένους, υπογραμμίζοντας πως έχουν υπάρξει βελτιώσεις στο πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διακυβέρνηση με στόχο την διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών ο Λειτουργός του Κτηματολογίου ο οποίος υποβοηθούσε Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στην επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα έχει υποπέσει σε παράπτωμα και γι’ αυτό διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του.
Τέλος, ο κ. Χάσικος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να παραχωρήσει τεμάχιο γης στη περιοχή Βασιλικού στις εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα εφόσον αυτές παρουσιάσουν χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δεξαμενών καυσίμων που διαθέτουν σήμερα στη Λάρνακα.