11/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας 11/04/2013

Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για τις πρόνοιες του Μνημονίου που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα αναφορικά με τον τομέα της υγείας.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο δρ Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επέδειξαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, γεγονός το οποίο, όπως τόνισε, συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο για διεκπεραίωση ενός ομολογουμένως δύσκολου έργου κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως το Υπουργείο έχει ετοιμάσει όλα τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν το συντομότερο στη Βουλή, προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης συζήτησης και ψήφισης. Τα πέντε από τα νομοσχέδια, είπε, έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν εντός της ημέρας ενώ το έκτο, το οποίο αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων, θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Κληθείς να αναφερθεί στις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν τους Τουρκοκύπριους, επισήμανε ότι, βάσει του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνοκύπριους. Θα πρέπει να έχουν, ανέφερε, συνεισφορά για τρία χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ θα υπόκεινται σε εισοδηματικά κριτήρια.
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω περικοπές στον τομέα της υγείας, σημείωσε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η πιστή εφαρμογή από τους λειτουργούς υγείας των πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί. Θα πρέπει, τόνισε, να τερματιστεί η όποια σπατάλη σε παρακλινικές εξετάσεις και την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση των πόρων του κάθε νοσηλευτηρίου.
Καταλήγοντας, ο δρ Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας πέτυχε ουσιαστικές αλλαγές στις πρόνοιες του Μνημονίου που είχαν συμφωνηθεί αρχικά με την Τρόικα.