11/4/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας 11/04/2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας κα Preneet Kaur, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο Υπουργών βρέθηκαν το Κυπριακό, διμερή θέματα, οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, καθώς και άλλα πολυμερή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Με το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του ο κ. Υπουργός καλωσόρισε την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας στην Κύπρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών. Όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, Κύπρος και Ινδία ακολούθησαν παράλληλες πορείες κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για ανεξαρτησία, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενοι ισχυροί πολιτικοί δεσμοί εγκαθιδρύθηκαν από τους ιστορικούς ηγέτες των δύο χωρών, τον Pandit Jawaharlal Nehru και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Οι δεσμοί αυτοί, συνέχισε, αναπτύσσονται έκτοτε μέσω της συνεργασίας σε διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και σε πολυμερή φόρα.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είχε πάντα τη συνεχή υποστήριξη της Ινδίας στις προσπάθειες επανένωσης, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν βιώσει την εμπειρία και τις συνέπειες της διαίρεσης, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί τη λύση στα προβλήματα.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα οι πολύ καλές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο να επεκταθούν και σε οικονομικό επίπεδο, σημειώνοντας: «Η Ινδία είναι μια αναδυόμενη οικονομία. Το νέο οικονομικό μοντέλο που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην Κύπρο χρειάζεται να εξεύρει και άλλες αγορές. Η Ινδία, συνέχισε, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα, για τις επενδύσεις και το εμπόριο, όπως έχουμε κάνει και με άλλες φίλες χώρες ανά τον κόσμο».
Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του με την Ινδή Υφυπουργό συζητήθηκαν επίσης διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών προοπτικών της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και των εξελίξεων στη Συρία. Απόψεις αντηλλάγησαν επίσης για το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλα θέματα της Νότιας Ασίας.
Από την πλευρά της, η Ινδή Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία της στην Κύπρο, μεταφέροντας ένα θετικό μήνυμα από την Ινδία προς τον λαό της Κύπρου. Επιπλέον, η κα Υφυπουργός εξέφρασε ικανοποίησή για τις παραγωγικές συζητήσεις που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών οι οποίες επικεντρώθηκαν στις μακρόχρονες σχέσεις Κύπρου - Ινδίας, στους τρόπους ενίσχυσής τους, καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Η κα Kaur σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών άντεξαν στο χρόνο και διατηρήθηκαν σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Ανέφερε ότι θα πρέπει να ευοδωθεί το όραμα του Pandit Nehru και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέσω της εξεύρεσης νέων διαστάσεων στις σχέσεις Κύπρου – Ινδίας και μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας, προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.
Παράλληλα, η κα Kaur σημείωσε ότι η Ινδία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα της για ανεξαρτησία και υποστήριξε με συνέπεια την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό τις Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε η Ινδή Υφυπουργός. Επιπλέον, η κα Kaur αναφέρθηκε στη συνεργασία Ινδίας – Κύπρου σε σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, εκφράζοντας την εκτίμηση της χώρας της για την υποστήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια της Ινδίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όσον αφορά στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Κύπρο, η κα Kaur εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες και θα βαδίσουν προς ένα ευημερές και ελπιδοφόρο μέλλον. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ινδία είναι έτοιμη να εντείνει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.