9/4/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 09/04/2013 09:59

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 09/04/2013 09:59


1. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν δεν επικυρωθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση και δεν εκταμιευθεί η πρώτη δόση.

2. Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οριακή, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι "τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτό το μήνα".
3. Ομάδες τεχνοκρατών σε Υπουργεία ετοιμάζουν συγκεκριμένα νομοσχέδια για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με στόχο να κατατεθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
4. Περί τα τέλη Ιουνίου θα γίνει γνωστό το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ο κ. Δημητριάδης προειδοποίησε πως η εξαίρεση άλλων ομάδων καταθετών από την διαδικασία μετατροπής ανασφάλιστων καταθέσεων (πέραν των € 100.000) σε μετοχές σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, ενδεχομένως να συνεπάγεται αύξηση του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου.
5. Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος της προσφάτως διορισθείσας τριμελούς επιτροπής για τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.
6. Επί του παρόντος, «οι συνθήκες δεν προσφέρονται για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών» στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Σχολιάζοντας δηλώσεις σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το Κυπριακό ήταν και παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης και η ίδια η λύση του εξάλλου είναι εκ των ων ουκ άνευ».
7. Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το μήνυμα στάληκε προς τον υιό της αποθανούσας, Σερ Μαρκ.
8. Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των επαφών που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ. Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε χθες πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Noble, η οποία έχει δεσμευτεί για διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης για την εκτίμηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων το τρίτο τρίμηνο του 2013.
9. Το συντομότερο θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού οι Υπουργοί που συμμετέχουν στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή μελετήσουν περαιτέρω στοιχεία που τους δόθηκαν χθες από τον Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας Σταύρο Σταύρου. Στο μεταξύ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα αναστολής των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών.
10. Συνεχίζεται σήμερα το πρωί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως η συζήτηση για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΜΙ/ΜΜ)