13/3/13

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» με την ευκαιρία της 8ης του Μαρτίου

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Οργάνωσης για την απόφασή σας να αφιερώσετε τον φετινό εορτασμό της 8ης Μαρτίου στην απόδοση τιμής και εκτίμησης σε μία σημαντική γυναικεία προσωπικότητα του τόπου μας.

Η κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μέσα από τη διαδρομή της ως συνδικαλίστρια, Βουλευτής και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνέδεσε το όνομά της με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων γυναικών για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, καθώς και την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στον τόπο μας.

Τέτοιες γυναίκες, ανεξάρτητα αν διαφωνείς ή συμφωνείς με τις πολιτικές που εκφράζει, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ανατρέποντας αναχρονιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που αμφισβητούν τις ικανότητες και δεξιότητες των γυναικών στο να ανταποκριθούν επάξια σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια και πολιτική ζωή.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το φιλμάκι που έχετε ετοιμάσει θα αναδειχθεί ο δυναμισμός, η εργατικότητα, η επιμονή και η αποτελεσματικότητά της, καθώς και άλλες πτυχές της προσωπικότητας της κυρίας Χαραλάμπους οι οποίες συνέβαλαν στην καθόλα επιτυχημένη πορεία της στα κοινά.

Από την πλευρά μου, ως Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, τη συγχαίρω θερμά για το έργο και την προσφορά της και της εύχομαι κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς στόχους και επιδιώξεις της.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την εποχή μας πλήττει εντονότερα τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άντρες, ενώ οι συνεχείς περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς και κυρίως οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών φτώχειας στις γυναίκες, που όπως καταδεικνύουν έρευνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι υψηλότερη εκείνης των αντρών.

Με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που επισώρευσε η κρίση στον τόπο μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αναχαιτιστεί η πορεία προς την πλήρη ισότητα.

Σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τις Γυναικείες Οργανώσεις, οι οποίες πρωτοστατούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργεία, Βουλή των Αντιπροσώπων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς εταίρους, θα προωθήσουμε μέτρα και πολιτικές που να απαντούν αποτελεσματικά στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τόπο μας.

Η συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί βασικό άξονα πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας θα επιδιωχθεί η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ελαστικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως είναι η εργασία από το σπίτι (τηλεργασία), η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η επέκταση των υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτώμενων ατόμων, η ίδρυση τοπικών κέντρων στήριξης της οικογένειας, καθώς και η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της γυναίκας ως καθοριστικού παράγοντα οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής.

Ιδιαίτερα στέκομαι στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων της δημόσιας και πολιτικής ζωής και δεσμεύομαι ότι μέσα από ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου, θα επιδιώξουμε την εξεύρεση λύσεων που να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες για την ανάδειξη και ανέλιξή τους στην πολιτική.

Όπως έχω αναφέρει στην πρώτη μου συνάντηση με τις Οργανώσεις του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, αλλά και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, πρόθεσή μου είναι να διαβουλευθούμε άμεσα για τον καταρτισμό ενός κοινού στρατηγικού σχεδιασμού, με στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους, που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, στην υλοποίηση του οποίου θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Ας μην ξεχνούμε ότι ουσιαστική πρόοδος σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή δεν προκύπτει από μεμονωμένους διορισμούς γυναικών σε θέσεις εξουσίας, αλλά όταν η ανάδειξη γυναικών στις θέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής της κοινωνίας, ανδρών και γυναικών.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω για άλλη μια φορά την Οργάνωσή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.