6/2/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως 06/02/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Πάφο, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής παρασημοφόρησης της Πρέσβειρας της Σλοβακίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λουκά ερωτηθείς αν έχει διαταχθεί έρευνα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Πάφο, είπε ότι «είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες του Προέδρου. Περιμένω την Εκθεση με τα πραγματικά γεγονότα, από την ηγεσία της Αστυνομίας για να ενεργήσουμε ανάλογα».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πληροφορίες που κατέχει ο ίδιος, ο κ. Λουκά είπε: «Να περιοριστούμε όχι σε πληροφορίες, αλλά σε πραγματικά γεγονότα. Όταν θα είναι κοντά μου τα πραγματικά γεγονότα τότε θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σήμερα σημειώθηκαν κάποια μικρότερης έντασης επεισόδια στην Αγία Νάπα και ερωτηθείς αν θα ζητηθούν εξηγήσεις και γι’ αυτά τα επεισόδια, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν έχω υπόψη μου αυτά τα επεισόδια που, όπως ισχυρίζεστε, έγιναν στην Αγία Νάπα. Αλλά από ό,τι γνωρίζω η ηγεσία και ειδικά ο Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσαν οδηγίες για το πώς ενεργεί η Αστυνομία πλέον σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά να κάνουμε υπομονή να έχουμε τα πραγματικά γεγονότα».

Σε ερώτηση πότε θα έχει στα χέρια του την Εκθεση αναφορικά με τα επεισόδια στην Πάφο, απάντησε: «ελπίζω σύντομα, ίσως σήμερα ή αύριο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε για επεισόδια στα εργοτάξια και αλλού και ερωτηθείς κατά πόσον η Αστυνομία θα πάρει κάποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι απεργίες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουν δοθεί οι ανάλογες οδηγίες από την ηγεσία της Αστυνομίας, όπως με πληροφόρησε και ο Αρχηγός. Συζητήσαμε το θέμα αυτό για να μην δημιουργηθεί παρόμοιο περιστατικό με το χθεσινό».

Κληθείς να αναφερθεί σε αυτά τα μέτρα, ο κ. Λουκά είπε ότι «η Αστυνομία έχει και υποχρέωση, αλλά και δικαιώματα. Πρέπει να προστατεύονται όλα. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία που είναι σεβαστά οπωσδήποτε. Αλλά να περιμένουμε τα πραγματικά γεγονότα».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης των χθεσινών επεισοδίων, ο κ. Λουκά είπε πως «η διαδικασία προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Αστυνομίας και εκείνη θα ακολουθηθεί. Αλλά για ό,τι περαιτέρω πούμε εάν δεν έχουμε τα πραγματικά γεγονότα θα είναι εικασίες που κάνουμε και ίσως να δώσουμε και λανθασμένα μηνύματα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Αστυνομία δέχεται επικρίσεις από κόμματα και υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Λουκά είπε ότι «δεν ενεργούμε σύμφωνα με τις δηλώσεις οποιουδήποτε. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρες. Είχε δώσει σαφείς οδηγίες και αυτές ακολουθούνται. Το τι λέει ο κάθε υποψήφιος, το κάθε κόμμα είναι σεβαστό, αλλά ενεργούμε βάσει των πραγματικών γεγονότων».

Τέλος, σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που στέλλει στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ευθύνη από μέλη της Αστυνομίας, ο κ. Υπουργός είπε: «Το μήνυμα που θα στείλουμε θα το στείλουμε όταν θα έχουμε τα πραγματικά γεγονότα».