6/2/13

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους 06/02/2013

Παρά τις δυσκολίες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει εντατικά τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στην οικοδομική βιομηχανία και στον συνεχιζόμενο διάλογο για επίλυση του ζητήματος, είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής παρασημοφόρησης της Πρέσβειρας της Σλοβακίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Χαραλάμπους ερωτηθείσα για τις απεργίες στην οικοδομική βιομηχανία και κατά πόσον θα υπάρξει μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου, είπε ότι «παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε τις προσπάθειες στη βάση της πρότασης που είχαμε υποβάλει πριν την έναρξη της απεργίας στις 23 του Γενάρη.
Σαφέστατα τα πράγματα είναι δύσκολα και είναι δύσκολα διότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την εργοδοτική πλευρά μπαίνουν κάποια καινούργια ζητήματα που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως. Παρά τις δυσκολίες το Υπουργείο συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες και ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες θα δώσουν αποτέλεσμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε φθάσει σε ακραίες καταστάσεις, πρωτόγνωρες για την Κύπρο και σε ερώτηση αν υπάρχει επιστροφή, η κα Χαραλάμπους είπε: «Πιστεύω πως με θέληση και με προσήλωση στις διαδικασίες και κατανοώντας ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι μια λύση που να είναι συμβιβασμός στη βάση αυτών που έχουμε υποβάλει στις δύο πλευρές, εάν λοιπόν αυτές οι αρχές πρυτανεύσουν όπως και ο σεβασμός στη διαδικασία και στον ρόλο του Υπουργείου ως διαμεσολαβητή, μπορούμε να βρούμε λύση».
Ερωτηθείσα αν οι εργοδότες δεν υπαναχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις, η κα Υπουργός είπε ότι «υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό τον διάλογο, μπαίνουν ζητήματα που είναι καινούργια και πρέπει να χειριστούμε αλλά σε αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να λέω πάρα πολλά. Κάνουμε πάρα πολλά, και αυτό έχει σημασία, για να βρεθεί λύση».
Ερωτηθείσα ποιο είναι το σημείο τριβής το οποίο διαιωνίζει την κατάσταση, η κα Χαραλάμπους είπε: «Εκείνο που δυσκολεύει τη δική μας προσπάθεια, και δυσκολεύει και το να πω περισσότερα, είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται καινούργια σημεία τριβής στη διαδικασία του διαλόγου με την Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών. Αυτό μας δυσκολεύει, αλλά είμαστε σε μια διαδικασία να ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες για να δώσουμε λύση».
Τέλος, ερωτηθείσα είπε: «Είναι πεποίθησή μου, και δεν έχει να κάνει με πολιτικές αυτό το θέμα, ότι εάν υπάρξει προσήλωση στο σύστημα εργασιακών σχέσεων, αν υπάρξει ένας συμβιβασμός και γίνει αποδεκτό και κατανοητό ότι ψάχνουμε ένα συμβιβασμό που να απαντά στις ανησυχίες και των δύο πλευρών, τότε μπορούμε να βρούμε λύση. Και το Υπουργείο έχει την υποχρέωση να ψάξει την κάθε δυνατότητα για λύση».