6/2/13

Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή υπογραφής συμβολαίων με την εταιρεία TOTAL για χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου 06/02/2013

Καλωσορίζω στην Κύπρο τους εκπροσώπους της εταιρείας Total, τον Αντιπρόεδρο Νέων Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων κ. Ερβέ Σιανού και τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο Εξερεύνησης και Παραγωγής Μέσης Ανατολής κ. Αρνώ Μπρογιάκ, καθώς και τους συνεργάτες τους, με τους οποίους μόλις έχουμε υπογράψει δύο Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες πριν, υπογράψαμε συμφωνία με την κοινοπραξία ENI/Kogas για τρία τεμάχια και σήμερα υπογράφουμε με την Total. Με τη σημερινή μας πράξη ολοκληρώνουμε έναν από τους πιο κρίσιμους στρατηγικούς στόχους που έθεσε η Κυβέρνηση στην ενεργειακή της πολιτική, αυτόν της επιτυχούς διεξαγωγής του 2ου Γύρου Αδειοδότησης. Μια επιτυχία που σφραγίζεται τόσο από τις απόλυτα διαφανείς, αμερόληπτες και δίκαιες για όλους τους ενδιαφερόμενους διαδικασίες που ακολουθήσαμε σε όλα τα στάδια του 2ου Γύρου Αδειοδότησης όσο και από τις στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με τις τρεις αυτές εταιρείες κολοσσούς.

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα μας από την αδειοδότηση των πέντε νέων τεμαχίων είναι, αφενός, οικονομικά. Η Κύπρος, οριστικά και αμετάκλητα, γυρνά την πλάτη στις αδιέξοδες και στείρες πολιτικές της λιτότητας που κατά κόρον επέβαλε το διεθνές και ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο στις χώρες του νότου. Η Κύπρος βγαίνει μπροστά και απαντά με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι εδώ, κατά συνέπεια και η τόνωση της εργασιακής απασχόλησης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τρείς αυτές εταιρείες κολοσσοί μετακομίζουν στην Κύπρο.

Στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω και των «επιθετικών» προτάσεων αυτών των εταιρειών, στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιηθούν ως και δέκα ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν και τα έργα υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Όλα αυτά σημαίνουν ανάπτυξη και σημαίνουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους κλάδους οικονομικής απασχόλησης.

Αφετέρου, τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα μας από τις νέες αδειοδοτήσεις είναι εξόχως πολιτικά. Εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Νότιος Κορέα. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και το τεμάχιο 12, τότε προσθέτουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Συμμαχίες που είναι αναγκαίες τόσο για την προστασία και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όσο και για την απρόσκοπτη εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας με τρόπο που να μετατρέπουν την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Δηλώνω ικανοποιημένος γιατί τους τελευταίους 11 μήνες μπόρεσα να εργαστώ και να συμβάλω στη θεμελίωση της ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης. Μια στρατηγική που στοχεύει στην αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τρόπο που να διασφαλίζει οφέλη τόσο για τις παρούσες όσο και τις μελλοντικές γενιές των Kυπρίων πολιτών, αλλά και να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες για κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση του τόπου μας και του λαού μας. Στη διαμόρφωση, δηλαδή, όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στον λαό μας να πραγματώσει την ελπίδα που γεννήθηκε για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της εταιρείας TOTAL για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που επέδειξαν όλη αυτήν την περίοδο, προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα που διασφαλίζει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δύο μερών.

Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που όλη αυτή την περίοδο ήταν δίπλα μου, ως σύμβουλοί μου, για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ΕΝΙ/Kogas και την εταιρεία Total.

Αναφέρομαι στον φίλο Υπουργό Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Βοηθό Γενικό Λογιστή κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνα Κασίνη, τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κ. Ανδρέα Δημητρίου και τη συνεργάτιδα του κα Έλενα Μιχαήλ, τον Λογιστικό μας Σύμβουλο κ. Ανδρέα Φιλίππου από το Γραφείο Μπέϊκερ & Τίλλυ, τον Α’ Αντιπρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σταύρο Σταύρου, από την Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων τον κ. Μάικ Χατζηττοφή και την πολιτικό μου σύμβουλο κα Μέλανη Αντωνίου.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή του 2ου Γύρου Αδειοδότησης:

• την Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων,
• τη Νομική Υπηρεσία και τον νορβηγικό οίκο που συνεργάστηκαν μαζί τους για την προετοιμασία των εγγράφων,
• τον γαλλικό Οίκο Beicip που για χρόνια μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες,
• τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου, όπως και άλλων Υπουργείων,
• τη Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία με βάση τον νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν,
• τους συναδέλφους μου τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα υδρογονανθράκων, και, φυσικά,
• τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που αρκετές φορές έχω επισημάνει. Είμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων: της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια. Σε αυτή τη νέα προοπτική και ελπίδα που τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και τον λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια.

Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει το χρέος μας για τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και για να μην διαψευστούν οι ελπίδες του κυπριακού λαού.