31/1/13

Έκτακτη καταβολή επιδομάτων τέκνου και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα 31/01/2013

Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορεί τις τρίτεκνες/πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν επίδομα τέκνου σε μηνιαία βάση ότι θα τους καταβληθεί έκτακτα το επίδομα τέκνου εφόσον το εισόδημά τους, με βάση τα στοιχεία της περσινής τους αίτησης, δεν ξεπερνούσε τις €39.000.

Ως γνωστόν, η νομοθεσία προνοεί την έναρξη καταβολής του επιδόματος σε δικαιούχους μετά την παρέλευση του πρώτου τετραμήνου του έτους, αφού υποβληθούν και εξεταστούν οι σχετικές αιτήσεις για το επίδομα. Ωστόσο το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή θέση των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, αποφάσισε την καταβολή του επιδόματος με σκοπό την έμπρακτη υποστήριξή τους. Αναμένεται ότι το επίδομα θα καταβληθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, καλούνται οι τρίτεκνες/πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα τέκνου και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας (ενιαίο έντυπο το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τα γραφεία της Υπηρεσίας, το γραφείο εξυπηρέτησης στο Υπουργείο Οικονομικών, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, καθώς και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών: http://www.mof.gov.cy).

Επισημαίνεται ότι στην αίτηση για το επίδομα τέκνου πρέπει να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και να υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Όσον αφορά το επίδομα σε νοικοκυριά συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια. Μέχρι την υλοποίηση του νέου σχεδίου η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων θα προχωρήσει σε πληρωμή όσων ήταν δικαιούχοι την 31/12/2012. Με την έγκριση των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα εκδοθεί νέα ενημερωτική ανακοίνωση για τους συνταξιούχους.