31/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες 31/01/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνουν την κατάσταση στη Συρία, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την Αρκτική καθώς επίσης και τις εξελίξεις στο Μάλι και στη Σομαλία/Κέρας Αφρικής. Για τα θέματα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν και σχετικά Συμπεράσματα.

Οι εξελίξεις στη Σομαλία/Κέρας της Αφρικής θα αποτελέσουν και το επίκεντρο της συζήτησης στο γεύμα εργασίας των Υπουργών με τον Πρόεδρο της Σομαλίας κ. Χασάν Σεΐκ Μοχαμούντ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Βαρόνη Catherine Ashton θα ενημερώσει επίσης τους Υπουργούς Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας και ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2012 στις Βρυξέλλες και 26-27 Ιανουαρίου 2013 στο Σαντιάγο της Χιλής, αντίστοιχα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου η κα Υπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην άτυπη συνάντηση της Ομάδας Φίλων της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το γενικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας.

Ακολούθως, η δρ Μαρκουλλή θα μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στις εργασίες της 49ης Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Φεβρουαρίου. Τις εργασίες της Διάσκεψης θα απασχολήσουν θέματα διεθνούς ασφάλειας, περιλαμβανομένων και τρόπων ενίσχυσης των Ευρωατλαντικών Σχέσεων.

Η Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου.