30/1/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας προήδρευσαν Διακυβερνητικής Συνόδου στο Βελιγράδι 30/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, προήδρευσε σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ιβιτσα Ντάτσιτς Διακυβερνητικής Συνόδου με τη συμμετοχή Υπουργών των Κυβερνήσεων Κύπρου και Σερβίας.


Στη Διακυβερνητική Σύνοδο, η οποία έλαβε χώραν για πρώτη φορά μεταξύ των δύο χωρών, από κυπριακής πλευράς πήραν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου.

Μετά τη λήξη της Συνόδου εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Σερβίας θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Αναφέρεται επίσης ότι η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος συμπεραίνει πως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου των διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί οι ευκαιρίες για εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση των ευκαιριών για επενδύσεις μέσω των αντίστοιχων Εμπορικών Επιμελητηρίων και με την ενεργό ανάμιξη του Κυπρο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου όπως, επίσης, και με τις πιο συχνές ανταλλαγές επισκέψεων και διοργάνωση σεμιναρίων προς τον σκοπό αυτό.

«Κύπρος και Σερβία έχουν συζητήσει τρόπους για βελτίωση της συνεργασίας τους στους τομείς του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ιδιαίτερα της ηλιακής - των μεταφορών, των πολιτιστικών ανταλλαγών, της δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, της εκπαίδευσης και της υγείας», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Προστίθεται ακόμη ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας και υποστηρίζει το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κόσοβο».

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει επίσης: «Η Δημοκρατία της Σερβίας επαναβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζει τη στήριξή της για μια λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου ’77 και ’79 και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Η Δημοκρατία της Σερβίας εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος θα δώσει ώθηση για μια ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευγνώμων για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Σερβίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Τέλος, αναφέρεται ότι η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.