30/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας

Θέματα που άπτονται της στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Σερβίας συζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή
σε χωριστές συναντήσεις που είχε σήμερα στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Σερβία.

Σε δηλώσεις της η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση της με τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας κ. Ιβάν Μερκίτς συζήτησαν θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, «ιδιαίτερα μετά τη σημερινή εναρκτήρια ενισχυμένη εταιρική σχέση που έχει ως στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών σε διεθνείς Οργανισμούς και την αλληλοστήριξή τους σε θέματα ζωτικής σημασίας στα διεθνή φόρα».

Πρόσθεσε ότι προέβη σε ενημέρωση για την παρούσα φάση στο Κυπριακό καθώς και για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας για την οποία η Κύπρος εκφράζει την πλήρη στήριξή της. Πρόσθεσε επίσης: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προοπτική με διάφορους μηχανισμούς τόσο της ΕΕ όσο και της Κύπρου, όπως μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ΕΕ, και σε αυτό το πλαίσιο και με την οικονομική στήριξη της ΕΕ θα συμβάλουμε στην εκπαίδευση και την τεχνογνωσία σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας αλλά και σε άλλα θέματα, με στόχο την ευθυγράμμιση της Σερβίας με το κοινοτικό κεκτημένο».

Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης: «Ο κ. Μερκίτς με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του 4ου γύρου του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και η δική μας ενθάρρυνση είναι όπως συνεχίσει αυτός ο διάλογος διότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ. Η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της σε αυτή την προοπτική της Σερβίας. Η θέση μας όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι μια θέση αρχών, θέση στήριξης και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Σερβίας».

Αναφερόμενη στη συνάντηση της με την Υπουργό Ενέργειας, Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σερβίας κα Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς, η κα Μαρκουλλή είπε: «Είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Συλικιώτη και να συζητήσω θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, και ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ενημέρωσα εκτενώς για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες μας στον τομέα των υδρογονανθράκων, τις προοπτικές που παρουσιάζονται και για τη συνεργασία μας με τις γειτονικές μας χώρες και με την ΕΕ, καθώς και για τις προοπτικές που παρουσιάζονται για συνεργασία με τη Σερβία τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και για άλλες δραστηριότητες όπως το θέμα μεταφοράς ηλεκτρισμού μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη».

Η κα Μαρκουλλή είπε επίσης: «Για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρχει και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο περαιτέρω συνεργασία σε αυτό τον τομέα, για τον οποίον υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας».