19/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Παγκύπριο Φεστιβάλ της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων, στον Πρωταρά 19/01/2013

Με ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετήσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το Φεστιβάλ που διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων, που στοχεύει να δώσει στους ηλικιωμένους μας μια ευχάριστη ανάσα και μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και συναναστροφή με φίλους. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που λόγοι πέραν της θέλησής μου δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων προσφέρει εδώ και δεκαετίες ακούραστα τις υπηρεσίες της προς τους ηλικιωμένους της μικρής μας πατρίδας, στοχεύοντας στην προστασία, ενθάρρυνση και υποστήριξη των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και καταβάλλοντας προσπάθειες για εντοπισμό των προβλημάτων που τους αφορούν και εξεύρεση τρόπων επίλυσής τους.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους θα ήθελα να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αλλά και ξεχωριστά το κάθε ένα από τα μέλη της. Η εθελοντική σας προσφορά επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για προσφορά προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Είναι πεποίθηση μας ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει πολλά δρώντας επικουρικά στον ρόλο του κράτους.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και ιδιαίτερα κρίσιμες για όλους μας. Η οικονομική κρίση έφερε μαζί της σοβαρές αλλαγές οι οποίες απειλούν να διασπάσουν την κοινωνική συνοχή. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εισάξει μια σειρά από πολιτικές με στόχο την κοινωνική προστασία και στήριξη προς τα ηλικιωμένα άτομα, τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα από την παροχή δημοσίου βοηθήματος στοχεύουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ηλικιωμένους που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των βασικών και ειδικών τους αναγκών, όπως αυτές καθορίζονται από το Νόμο. Ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων, συγκεκριμένα 5.220 άτομα, λάμβαναν οικονομική στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για κάλυψη των αναγκών τους σε κατ’ οίκον φροντίδα.

Ταυτόχρονα, στηρίζαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει για υλοποίηση προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία. Το 2012 δόθηκαν πέραν των 2 εκ. ευρώ για την επιχορήγηση προγραμμάτων που λειτουργούν από Εθελοντικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν συγκεκριμένα τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα έχει η εισαγωγή από το 2008 του πασχαλινού επιδόματος και από το 2009 του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Όλες αυτές οι πολιτικές οδήγησαν στη σημαντική μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από 46,4% το 2008 στο 36,9% το 2011. Η Κυβέρνηση θεωρεί τις πολιτικές στήριξης των ηλικιωμένων μια υποχρέωση της κοινωνίας προς την τρίτη ηλικία. Στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση μνημονίου οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, η Κυβέρνηση εργάστηκε έτσι που να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ειδικότερα για να διατηρήσουμε σημαντικές πολιτικές για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως είναι το πασχαλινό επίδομα και το σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

Είμαι βέβαιη ότι με την ευαισθησία, την οργάνωση και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τις εθελοντικές οργανώσεις μας, αλλά και με τη στενή και θετική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο μας, θα καταβάλουμε όλοι μαζί ενιαίες και στοχευμένες προσπάθειες ούτως ώστε να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας μια πιο άνετη και αξιοπρεπή ζωή.



Σημ.: Το χαιρετισμό θα διαβάσει η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Αμμοχώστου κα Αλεξάνδρα Μίτσιγκα.