19/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στην κοινότητα Άνω Κερύνειας του Νομού Αχαΐας, στην Ελλάδα 19/01/2013

Αγαπητέ Δήμαρχε Αιγιαλείας,
Αγαπητέ Πρόεδρε της κοινότητας Κερύνειας,
Φίλες και φίλοι,

Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή τη σημαντική για την κοινότητά σας τελετή, για να εγκαινιάσω μαζί σας την καινούργια πλατεία της κοινότητάς σας.

Η ανθρώπινη και φυσική καταστροφή της Πελοποννήσου το 2007 ήταν μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλο τον κόσμο. Πόνος, άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφή περιουσιών – μια τραγωδία που ούτε μπορεί ούτε πρόκειται να ξεχαστεί.

Τότε όλος ο Ελληνισμός συγκινήθηκε και έτρεξε να βοηθήσει. Ανάμεσα σε αυτούς και η Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη φιλίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με την ευχή να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά αλλού μια τέτοια τραγωδία.

Με χαρά διαπιστώνω ότι ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση για αποκατάσταση του πυρόπληκτου οικισμού επιτεύχθηκε επιτυχώς και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο της «Ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας στην Κοινότητα Άνω Κερύνειας», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012, προωθήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία -μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως- σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές, στα πλαίσια της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποκατάσταση περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του 2007. Την ευθύνη της κατασκευής του έργου ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η Κατασκευαστική Εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Ανδρέας Κωνσταντίνου και Συνεργάτες», ενώ η χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά μέσα από χορηγίες Κυπρίων πολιτών.

Γενικός στόχος του έργου ήταν αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου μέσα από τον επανασχεδιασμό του ελεύθερου χώρου και την αποκατάσταση του υφιστάμενου κτηρίου του Κοινοτικού Κέντρου, με βάση τις αρχές του σύγχρονου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το τελικό αποτέλεσμα, που πλέον αποτελεί την κεντρική πλατεία της κοινότητας, προέκυψε μέσα από διεξοδική μελέτη των δεδομένων του χώρου καθώς και της ευρύτερης περιοχής και συγκροτεί αδιαμφισβήτητα πια ένα χώρο- δώρο για όλους εσάς, τους κατοίκους της Άνω Κερύνειας αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Η καινούργια πλατεία, χωροθετημένη στην καρδιά του οικισμού, πιστεύω ότι θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής σημείο συνεύρεσης και συναναστροφής, προσδίδοντας στον γραφικό αυτό οικισμό ένα σύγχρονο ύφος το οποίο καταφέρνει να εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, την κλίμακα και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια μεσογειακή χώρα που το ίδιο της το κλίμα, η ιστορία και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της προωθεί τόσο πολύ το πρότυπο του ελληνικού «αίθριου βίου», οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι αποτελούν τα «σαλόνια» των οικισμών και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας.

Η αποκατάσταση του οικισμού σας και άλλων οικισμών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 αποτέλεσε για την Κύπρο βασική προτεραιότητα, ως δείγμα αμέριστης συμπαράστασης στην πυρόπληκτη Ελλάδα, εδραιώνοντας και επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αλληλεγγύη και συμπαράταξη των δύο χωρών.

Η υλοποίηση του έργου αυτού, με κόστος €800.000, με τις χορηγίες των απλών Κυπρίων πολιτών, θεωρώ ότι αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της διαχρονικής αλληλεγγύης. Μια συμβολή στην προσπάθεια όλης της Αχαΐας όχι μόνο να επουλώσει τα τραύματά της, αλλά να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και αισιοδοξίας.

Αγαπητοί φίλοι, ο νέος αυτός χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και παραδίδεται με πολλή αγάπη σε εσάς, τους κατοίκους της Άνω Κερύνειας. Θα ήθελα να τον δείτε σαν χώρο του ίδιου του σπιτιού σας, να τον αγαπήσετε και να τον φροντίζετε. Καλορίζικο.