19/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή εγκαινίων του φράγματος Σολέας 19/01/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του φράγματος Σολέας. Η λειτουργία του φράγματος θα συμβάλει στη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για άρδευση της ευρύτερης περιοχής Σολέας. Με το έργο εκπληρώνεται μια υπόσχεση που δώσαμε πριν από 5 χρόνια στους κατοίκους της κοιλάδας Σολέας ότι θα φτιάχναμε ως Κυβέρνηση ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η δημιουργία του φράγματος στη Σολιά υπήρξε ανάγκη και επιδίωξη των κατοίκων για πενήντα σχεδόν χρόνια.

Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε αυτό που απετέλεσε όνειρο απατηλό για 50 χρόνια για τη Σολιά και τους Σολιάτες. Το νερό αποτελεί εθνικό πλούτο και έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιωτικής χώρας με ημίξηρο κλίμα, όπου η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού εξαρτάται άμεσα από τη βροχόπτωση, το νερό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση επιτακτική ανάγκη. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αμέσως μετά που αναλάβαμε, το 2008, διαπιστώσαμε ότι η Κύπρος είχε μείνει χωρίς νερό. Προβήκαμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να μεταφέρουμε νερό από την Ελλάδα ώστε να μη διψάσει ο κόσμος. Η επιχείρηση αυτή στοίχισε 60 εκ. ευρώ. Ακολούθησε λεπτομερής σχεδιασμός για την απεξάρτηση των υδατικών μας αναγκών από τις καιρικές συνθήκες και για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής, έχει προωθηθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αυστηρά εφαρμοζόμενη νομοθεσία για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού.

Η αειφόρος ανάπτυξη των υδατικών πόρων υλοποιείται στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά. Στόχος είναι η διατήρηση και η βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω συνετής και ορθολογικής χρησιμοποίησης των πόρων αυτών, με βάση τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.

Η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα, η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της εμπορικότητας της γεωργίας, καθώς και η διαρκής επιδίωξη ανόδου του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου, δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση νερού κατάλληλου για κάθε χρήση.

Παράλληλα, η ανάγκη προφύλαξης και διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας απαιτεί ορθολογική διαχείριση του νερού για τη διασφάλιση της ισορροπίας αυτής. Οι κλιματικές αλλαγές που ήδη επηρεάζουν τον τόπο μας καθιστούν τον παράγοντα της διαχείρισης νερού ακόμη πιο κρίσιμο.

Είναι προφανές, με βάση τα δεδομένα αυτά, ότι το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα αλλά ολοκληρωμένα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία του υδατικού τομέα.

Αποτέλεσε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αυτή η ψήφιση του Νόμου για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων. Η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης Υδάτων αποτέλεσε ένα μεγάλο άλμα στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υδατικού μας δυναμικού το οποίο συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση πολλών και σύνθετων προβλημάτων συνυφασμένων με τη χρήση του νερού.

Το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα έχει τη δική του σημασία και το δικό του ρόλο στην αειφόρο χρήση του νερού. Η λειτουργία του θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Σολιάς. Τόσο σε σχέση με την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της αρδευόμενης κοιλάδας Σολέας αλλά και με την προστασία του οικολογικού περιβάλλοντος.

Η κοιλάδα Σολέας διατρέχεται από τον ποταμό Καρκώτη, έναν από τους σπουδαιότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Κύπρου. Η πιο σωστή διαχείρισή του αναμένεται να εξυπηρετήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής. Ο κόσμος της αγροτιάς έχει τη συνεχή και σθεναρή στήριξη της Κυβέρνησης.

Αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των πόρων με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα. Με τον ορθό προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων υποδομής η ύδρευση έχει πλέον απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τις μονάδες αφαλάτωσης. Η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός είναι εξασφαλισμένοι τομείς κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βιώσουμε τις τραυματικές εμπειρίες των περικοπών νερού ή τον κίνδυνο να διψάσουμε.

Παράλληλα, πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Οι ολοένα αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής αλλά και στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Φίλες και φίλοι,

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο νερό με σύνεση, αλλά και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης από νεαρή ηλικία.

Συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στον επιτυχή σχεδιασμό, τη μελέτη και εκτέλεση του έργου, εγκαινιάζω σήμερα το φράγμα Σολέας με την ευχή ότι η λειτουργία του θα επιφέρει το συντομότερο δυνατό στην περιοχή κάθε δυνατή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.