11/1/13

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα παρουσίασε τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 11/01/2013

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ιρλανδίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Κυπριακής Προεδρίας και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην ιστορική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ενιαίο Πακέτο Ευρεσιτεχνίας, στη συμφωνία με το Συμβούλιο για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και στη διακήρυξη της Λεμεσού για την ενιαία θαλάσσια πολιτική. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πρόοδο που έγινε στο θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου καθώς και στις έντονες προσπάθειες για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο κ. Πρέσβης επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία είχε άψογη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η ενίσχυση της κοινής προσπάθειας για έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα από δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα. Ο Κύπριος Πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στην προσήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στις βασικές αρχές της ΕΕ με έμφαση στην αλληλεγγύη.

Στην παρουσίαση του ο Πρέσβης της Ιρλανδίας κ. Charles Sheehan συνεχάρη τον Κύπριο Πρέσβη για την εξαιρετικά επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία. Με πολύ θετικά λόγια μίλησαν για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων κρατών μελών του νέου Τρίο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα κ. Alfonsas Eidintas και ο Πρέσβης, Επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν πολλοί Πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ και δημοσιογράφοι από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.