6/12/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την 7η Δεκεμβρίου, Μέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης 06/12/2012

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές,
φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Στις 7 Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο, στρέφουμε τη μνήμη μας στα τραγικά γεγονότα του 1974 και τιμούμε τους μαχητές της Αντίστασης. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρόταξαν τα στήθια τους και πολέμησαν με ηρωισμό και αυτοθυσία ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄. Μνημονεύουμε όλα τα ηρωικά παλικάρια μας που θυσίασαν τη ζωή τους στον υπέρτατο αυτό αγώνα για την προάσπιση της δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας.

Η επιλογή της 7ης Δεκεμβρίου ως ημέρας της Αντίστασης δεν έγινε τυχαία. Είναι η ημέρα της επιστροφής στην Κύπρο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακαρίου, ύστερα από την αναγκαστική αυτοεξορία του μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το πραξικόπημα, που οργανώθηκε από τη Χούντα των Αθηνών µε τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β΄, που είχε ως κύριο στόχο του την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, την κατάλυση της δημοκρατίας και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Για την απόκρουση των πραξικοπηματιών αγωνίστηκαν χιλιάδες δημοκρατικοί αντιστασιακοί αγωνιστές, αστυνομικοί και πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μακαρίου και στη φωνή της συνείδησής τους, για αντίσταση και ματαίωση των διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές,
φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Αποτίνουµε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές της Αντίστασης, αυτούς που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, αυτούς που την ώρα της κρίσης ανέλαβαν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία και έδωσαν νόημα και υπόσταση στις αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υποδεικνύοντας πως, παρά το ότι σήμερα οι συνθήκες είναι δύσκολες, ο αγώνας για ανατροπή της κατοχής, για ανακοπή του εποικισμού και για αποτροπή του εφιάλτη της διχοτόμησης θα συνεχιστεί με θέληση και αποφασιστικότητα, με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Η αδικαίωτη θυσία των πεσόντων της αντίστασης μάς καθορίζει το χρέος να αγωνιστούμε ενωμένοι για να ανατρέψουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της προδοσίας και της εισβολής, υπερβαίνοντας την κατοχή και τη διχοτόμηση και οικοδομώντας μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, μια Κύπρο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δημιουργίας και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της,

Δεν έχουμε το δικαίωμα να λησμονούμε την κατεχόμενη πατρίδα µας και τους στόχους του αντικατοχικού µας αγώνα. Σήμερα διατρανώνουμε με αποφασιστικότητα τη θέλησή μας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή, αλλά ούτε και θα βολευτούμε με την παθητική ροή του χρόνου που εδραιώνει το σημερινό απεχθές καθεστώς μιας μοιρασμένης πατρίδας.

Με πρότυπα ζωής τους μαχητές της Αντίστασης, σας καλώ, ως ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες, να αναθερμάνουμε τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή.