6/12/12

Υπογραφή Συμφωνιών Χρηματοδότησης Προγραμμάτων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για τις Χορηγίες ΕΟΧ/Νορβηγίας 2009-2014 06/12/2012

Υπογράφηκαν χθες, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας δύο Συμφωνίες Χορηγιών, μία για το διατομεακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις Χορηγίες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και μία για το διατομεακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις Χορηγίες της Νορβηγίας. Το Γραφείο Προγραμματισμού θα διαχειρίζεται και τα δύο προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν οκτώ συνολικά έργα. Τρία από τα έργα θα χρηματοδοτηθούν κάτω από τη χορηγία του ΕΟΧ για το ποσό των €2.163.500, ενώ τα πέντε έργα θα χρηματοδοτηθούν κάτω από την χορηγία της Νορβηγίας για το ποσό των €3.445.000. Τα έργα θα υλοποιηθούν από κρατικούς φορείς, καθώς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ).

Μέσω των Χορηγιών θα χρηματοδοτηθούν έργα για την αποκατάσταση του μεταλλείου αμιάντου στο εθνικό δασικό πάρκο Τροόδους (Τμήμα Δασών), τη μετατροπή του Ιδρύματος «Νέα Ελεούσα» σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά και νεαρά άτομα με διανοητικές και κινητικές αναπηρίες (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας), την δημιουργία Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη), το Κυπριακό Μητρώο Δοτών Μυελού των Οστών (Καραϊσκάκειο Ίδρυμα), την ερευνητική μεταφραστική εγκατάσταση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), την ανέγερση καταφυγίου για την φιλοξενία και φροντίδα γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια), την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της ΜΟΚΑΣ στην ανίχνευση παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) και το Σπίτι Συνεργασίας (Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας).

Τα περισσότερα από τα έργα έχουν δικοινοτική διάσταση, ενθαρρύνοντας έτσι τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των χωρών του ΕΟΧ θα ενδυναμωθούν περαιτέρω μέσω της προώθησης ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, που θα οδηγήσουν στη μεταφορά γνώσεων και εμπειριών.

Τη Συμφωνία, εκ μέρους της Κυβέρνησης, υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου και, εκ μέρους των τριών κρατών δωρητών, η κα Elisabeth Walaas, Γενική Διευθύντρια Ευρώπης και Εμπορίου, Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Της τελετής υπογραφής των Συμφωνιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακολούθησε διάλεξη από τον Νορβηγό ομιλητή κ. Martin Skancke, με θέμα τη «Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου: Μαθήματα και Εμπειρίες». Τη διάλεξη διοργάνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γραφείο Προγραμματισμού και η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα.