18/12/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια κατά την επίσκεψη της στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου 18/12/2012

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητά μου παιδιά,

Είναι με χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε και πάλι εδώ στο αγαπημένο μας Ριζοκάρπασο. Βρισκόμαστε εδώ από χρέος τιμής για τους ανθρώπους που με αγωνιστικότητα, καρτερικότητα και αντοχή παρέμειναν ριζωμένοι στη γη τους, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, μέχρι που να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Για να δώσουμε το μήνυμα ότι το Ριζοκάρπασο αντιστέκεται και καρτερεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Είναι γεγονός πως σε κάθε γωνιά του κόσμου, τις μέρες που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων η διάθεση όλων επηρεάζεται και η σκέψη μας έχει την τάση να επιστρέφει σε αυτούς που αγαπάμε και στο πώς μπορούμε να τους δείξουμε την αγάπη μας. Η σημερινή επίσκεψη έχει στόχο να μοιράσει αυτά τα συναισθήματα αγάπης και στήριξης. Σε αυτό το πνεύμα σας εκφράζω τη βαθιά εκτίμηση τόσο εμένα προσωπικά όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αναφέρομαι στους καθηγητές, στους μαθητές, στο βοηθητικό προσωπικό και στους γονείς. Σας εκφράζω την εκτίμηση αλλά και τον θαυμασμό μας που μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες κατοχής, κρατάτε ζωντανό τούτο τον τόπο. Που μέσα από δυσκολίες και κακουχίες, κρατάτε ζωντανά αυτά τα χώματα προσμένοντας με καρτερικότητα την ημέρα που θα φυσήξει ο αέρας της ελευθερίας.

Για αυτόν τον αέρα της ελευθερίας και της επανένωσης της πατρίδας μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας. Μέχρι την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Καθιστώντας τον κυπριακό λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του, σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ομαλότητας και συνεργασίας. Για να μπορέσουμε επιτέλους απερίσπαστοι να οικοδομήσουμε το ευτυχισμένο μέλλον της πατρίδας μας.

Είναι γεγονός πως οι προοπτικές για λύση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες αυτό το διάστημα. Πολλά τα εμπόδια, πολλές οι δυσκολίες, πολύπλοκα μερικά από τα υπό συζήτηση θέματα. Η άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς όπως αυτή εκφράζεται από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς επίσης η διάσπαση που υπάρχει στο εσωτερικό μας μέτωπο, δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αυτό δεν μας αποκαρδιώνει ούτε μας οδηγεί σε παραίτηση από τον αγώνα μας.
Πρέπει να ξέρετε πως οι προσπάθειες του Πρόεδρου ενισχύονται μέσα από τη δική σας στήριξη και συμπαράσταση. Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη εκείνη ημέρα της λύσης να είστε βέβαιοι πως θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας από όποια θέση κι’ αν βρισκόμαστε.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε εδώ στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου. Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένη τη Νέα Χρονιά 2013. Ο Καινούργιος Χρόνος να φέρει υγεία, χαρά και υλοποίηση του οράματος του λαού μας για επανενωμένη πατρίδα.