18/12/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στους εγκλωβισμένους Ριζοκαρπάσου, στην πλατεία Ριζοκαρπάσου 18/12/2012

Φίλες και Φίλοι,

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης βρισκόμαστε και πάλι μαζί στο πολυαγαπημένο μας Ριζοκάρπασο. Η παρουσία μας εδώ αποτελεί ένδειξη τιμής προς τους ανθρώπους που με αγωνιστικότητα, καρτερικότητα και αντοχή παρέμειναν ριζωμένοι στη γη τους, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, μέχρι που να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Βρισκόμαστε εδώ προς ένδειξη της έμπρακτης συμπαράστασης μας στον αγώνα που διεξάγουν οι εγκλωβισμένοι μας κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.




Σας μεταφέρω τις ευχές και την αγάπη του Πρόεδρου Χριστόφια. Στον αγώνα που καταβάλλετε είναι πάντοτε συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος γιατί εσείς διατηρείτε άσβεστο τον πόθο κάθε πρόσφυγα για επιστροφή.

Ο τόπος μας σήμερα περνά δύσκολες ώρες. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και όχι μόνο, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όσα οι λαοί της δημιούργησαν με μόχθο και θυσίες. Έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου καταδεικνύοντας τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις. Σʼ ό,τι αφορά στη χώρα μας, η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού μας με αποτέλεσμα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα τον κίνδυνο της φτώχειας. Η Κυβέρνηση Χριστόφια διασφάλισε ότι θα υπάρχει ένα δίκτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες. Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβεβαιώνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης από όποια έπαλξη, σε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας στην κατοικία, την ιδιοκτησία, την ελεύθερη διακίνηση, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν γένει στη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας.

Η σημερινή κατάσταση συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα μια κορυφαία πρόκληση. Μια πρόκληση που σχετίζεται με κρίσιμες επιλογές για το πώς οραματιζόμαστε τον τόπο μας τα επόμενα χρόνια και για το πώς θα υλοποιήσουμε αυτό το όραμα. Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός επιβάλλουν ενότητα και κοινή δράση. Η ιστορία μάς έχει διδάξει πως όταν ο λαός εργάζεται με ενωμένες τις δυνάμεις, μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο. Στο τραπέζι των συνομιλιών, με καλή θέληση και πολιτική βούληση, κατέθεσε θέσεις αρχών, συμβατές με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και με το συμφωνημένο πλαίσιο. Δυστυχώς, όμως, οι προοπτικές για άμεση λύση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Η άτεγκτη στάση της Τουρκίας όπως εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Αμετάθετος στόχος μας παραμένει πάντοτε η ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Η προοπτική για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι σημαντικό να παραμείνει ανοικτή και στο μέλλον παρά τις όποιες δυσκολίες. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν αποτελεί για εμάς λύση του προβλήματος. Γιατί πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να συνυπάρξουν ειρηνικά σε μια Κύπρο ενωμένη, αποστρατικοποιημένη και ελεύθερη, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, εκπρόσωποι του οποίου είναι σήμερα μαζί μας, για τη δράση και τη συνέπεια του. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, όπως είναι και οι επισκέψεις στους εγκλωβισμένους του Ριζοκαρπάσου, είναι άξιες συγχαρητηρίων.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνάντηση και σας εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2013. Εύχομαι ο νέος χρόνος να αποτελέσει την αρχή για την εξάλειψη της αδικίας και την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο μαζί με την υλοποίηση του οράματος του λαού μας για επανενωμένη πατρίδα.