18/12/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια κατά την επίσκεψη της στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου 18/12/2012

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητά μου παιδιά,

Είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνομαι βρισκόμενη και πάλι ανάμεσα σας. Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τις ευχές του για υγεία, χαρά και πρόοδο στον καθένα και καθεμιά από εσάς ξεχωριστά. Η επίσκεψη που πραγματοποιούμε εδώ σήμερα είναι μια ένδειξη του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης μας προς τους εγκλωβισμένους μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Διευθυντή, στους δασκάλους, στους μαθητές, όπως επίσης και στο βοηθητικό προσωπικό για το έργο που επιτελείται στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε πως για ακόμη μια χρονιά η Κύπρος μας βιώνει την κατοχή. Βιώνει την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι εδώ μοιραζόμαστε τον ίδιο πόθο να ευοδωθούν οι προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αρχικά, για να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, σε μια συμφωνημένη βάση και με μια συμφωνημένη διαδικασία. Στη βάση ότι επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα για να συμφωνηθεί πως αυτή η διαδικασία θα είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας», χωρίς επιδιαιτησίες, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και μεσολαβήσεις.

Δυστυχώς, πέρα από τη στοχοπροσήλωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στη συμφωνημένη διαδικασία, όλοι γνωρίζουμε πως η δική μας βούληση και μόνο για επανένωση δεν είναι αρκετή. Γνωρίζουμε επίσης πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Λόγω της άτεγκτης της στάσης, υπάρχουν διαφωνίες σε ζητήματα που μας εμποδίζουν από το να ατενίζουμε με αισιοδοξία τον ορίζοντα της λύσης.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε σε πολιτικό και ιστορικό κενό. Διαπραγματεύτηκε, έχοντας λάβει υπόψη την ιστορία του Κυπριακού, τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις αλλά και τη διεθνή κατάσταση σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα πως εάν υπήρχε στο εσωτερικό μέτωπο η αναγκαία ενότητα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα. Όπως είπα, η κατάσταση στο παρόν στάδιο δυστυχώς δεν είναι ενθαρρυντική. Μια πραγματιστική ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στους προσεχείς μήνες βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού ή για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο. Ωστόσο, αμετάθετος στόχος μας παραμένει πάντοτε η ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού μας. Να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε με πίστη την προσπάθεια. Αντλώντας δύναμη και κουράγιο από τον δικό σας αγώνα με τον οποίο διατηρείτε την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας ζωντανή.

Γιατί πιστεύουμε πως ο τόπος μας μπορεί να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας.
Σε αυτό τον αγώνα, μέλημα μας είναι και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας στην κατοικία, την ιδιοκτησία, την ελεύθερη διακίνηση, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν γένει στη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας. Σας διαβεβαιώνω πως μέχρι να έρθει η πολυπόθητη μέρα της λύσης, τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και όλες Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος. Εύχομαι, ακόμη, όπως το 2013 είναι το έτος τερματισμού των δεινών του κυπριακού λαού για να οικοδομήσουμε το ευτυχισμένο μέλλον μιας επανενωμένης πατρίδας.