9/11/12

O Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία 09/11/2012

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου μίλησε χθες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης που διεξάγεται στην 3η Επιτροπή της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι κατά την εισβολή του 1974 αλλά και μετά η Τουρκία διέπραξε τεκμηριωμένες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο, και πρόσθεσε ότι 38 χρόνια αργότερα, αυτές συνεχίζουν αμείωτες, υποστηριζόμενες από στρατιωτική δύναμη 43.000 τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ενώ το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Κύπρου παραμένουν εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα, ένα ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα παγκόσμια.


Στη συνέχεια ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην τελευταία ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου η Ύπατη Αρμοστής επιβεβαιώνει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί και καλεί, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στο νησί, καθώς και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες επιβεβαιώνουν σοβαρές παραβιάσεις του Άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με τους αγνοούμενους και τους συγγενείς τους, τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων.


Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο είναι τόσο πολυάριθμες και πολλαπλές που δεν μπορούν να απαριθμηθούν σε αυτό τον σύντομο χρόνο, συνέχισε ο κ. Αιμιλίου, προσθέτοντας ότι χάριν συντομίας θα εστιάσει σε τέσσερα μόνο κατάφωρα παραδείγματα. Αναφέρθηκε αρχικά στις συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου οι οποίες εξακολουθούν να είναι οικτρές
, καθώς οι εγκλωβισμένοι «υπόκεινται συνεχώς σε ταλαιπωρία, φυσικές επιθέσεις, περιορισμούς στην κυκλοφορία, άρνηση πρόσβασης σε επαρκή ιατρική φροντίδα και περιορισμούς στην ελεύθερη άσκηση της λατρείας».

Για το θέμα των προσφύγων αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη στέρηση του δικαιώματος της ανεμπόδιστης ελευθερίας μετακίνησης και ειρηνικής απόλαυσης των εστιών και περιουσιών τους, όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε από πολυάριθμες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Βρετανικού Εφετείου. Ειδική μνεία έγινε και στις περιοχές που θεωρούνται απαγορευμένες από τον τουρκικό στρατό ως στρατιωτικές ζώνες, όπως το σύνολο της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.


Ο κ. Αιμιλίου αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων είπε ότι αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά ανοικτά ζητήματα και υπογράμμισε ότι αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν οι συγγενείς τους την τύχη τους και ότι αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί. Αναφέρθηκε επίσης στο συστηματικό σχέδιο της Τουρκίας να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, προκαταλαμβάνοντας τη διευθέτηση του Κυπριακού.


Αναφέρθηκε τέλος στην ευρεία καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα των προσπαθειών της Τουρκίας να στρεβλώσει την ιστορία. Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι έγκλημα όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της ανθρωπότητας.


Κλείνοντας ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού πρέπει να τερματιστούν άμεσα προκειμένου να τελεσφορήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου
, και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σεβαστεί όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.