9/11/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παρέστησαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ 09/11/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, παρέστησαν σήμερα στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με την Ουκρανική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, στη Λευκωσία.


Μιλώντας στο Φόρουμ, σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε «την τοποθέτηση – πρόταση του Προέδρου Yanukovych για τη διοργάνωση τέτοιων Φόρουμ δύο φορές το χρόνο, μια φορά στην Κύπρο και μια στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική πρόταση που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια πέρσι στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι τις δύο χώρες συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί και μακρά φιλία και ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ουκρανούς.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισήμανε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών ενθαρρύνουν την περαιτέρω οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ουκρανίας και αναφέρθηκε στη σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών που θα μελετά τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της βιομηχανίας και άλλων τομέων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν κίνητρο για αμοιβαίες επενδύσεις. Επισήμανε ότι παρά την οικονομική κρίση, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Κύπρου – Ουκρανίας έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, και τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Yanukovych είπε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ουκρανία.

Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ουκρανία μπορούν να συνεργαστούν και στον τομέα της ναυτιλίας, εφόσον η Κύπρος είναι ένα ναυτιλιακό κράτος και η Ουκρανία διαθέτει ναυπηγική υποδομή.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ υπογράφηκε Συμφωνία μεταξύ του ΚΕΒΕ και της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ουκρανίας.