27/11/12

Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του αμφιθεάτρου – πάρκου του Δήμου Δρομολαξιάς - Μενεού 27/11/2012

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Κάθε φορά που εγκαινιάζουμε νέα έργα αποτελεί γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση και δημιουργεί προοπτικές. Γιατί η ολοκλήρωση και παράδοση στους πολίτες ενός νέου έργου σημαίνει την επίλυση κάποιου χρόνιου προβλήματος, αλλά, ταυτόχρονα σημαίνει ανάπτυξη, εξέλιξη και πρόοδο. Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας τη χαρά για τα εγκαίνια του αμφιθέατρου και του πάρκου του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Δρομολαξιάς.

Τα σχέδια διαμόρφωσης του ενιαίου αυτού χώρου ετοιμάστηκαν από ιδιώτες μελετητές το 2007 και υποβλήθηκαν από τον Δήμο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το 2008, το οποίο και παραχώρησε τη σχετική έγκριση. Η προκήρυξη των προσφορών έγινε το 2010 και η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 2011-2012 με συνολικό κόστος ένα εκατομμύριο διακόσιες δεκαεπτά χιλιάδες ευρώ. Αναμένεται ότι σύντομα θα τοποθετηθούν και παιγνίδια στον καθορισμένο χώρο, ώστε το έργο να αποτελέσει πραγματικό πόλο έλξης, απόλαυσης και κοινωνικοποίησης για όλες τις ηλικίες των κατοίκων του Δήμου.

Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, που δημιουργήθηκε σε κεντρικό ενιαίο χώρο του Συνοικισμού Αυτοστέγασης, δίπλα από το δημοτικό σχολείο, το τοπικό εμπορικό κέντρο και το κοινοτικό γήπεδο, περιλαμβάνει υπαίθριο αμφιθέατρο για 500 άτομα, με αναψυκτήριο, παιχνιδότοπο, χώρους πρασίνου και πάρκου, καθώς και χώρους στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του. Είναι ένας σημαντικός πολυχώρος απαραίτητος για τους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης του Δήμου Δρομολαξιάς/Μενεού, οι οποίοι αριθμούν σήμερα 1245 κατοικίες και αποτελούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφύγων παγκύπρια. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και για τον ίδιο τον Δήμο.

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς συνοικισμούς έχουμε αυξήσει σημαντικά τις χορηγίες για αυτοστέγαση εκτοπισθέντων καθώς και για τη συντήρηση υφιστάμενων κατοικιών. Έχουμε προωθήσει έργα αναβάθμισης αυτών των κατοικιών με την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς εκτοπισθέντων ενώ άρχισε η τοποθέτηση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους Οικισμούς.

Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν πάψαμε και δεν θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγες μας και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών τους.

Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να εμπλουτίσουμε, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα και τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στον προσφυγικό κόσμο, αλλά και να προωθήσουμε την κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής, όπως δρόμους, πλατείες, πάρκα, χώρους πρασίνου, αποχετευτικά, και άλλα που κάνουν πραγματικά ανθρώπινη και ελκυστική τη διαβίωση των προσφύγων μας στους συνοικισμούς, ενώ υποστηρίζουν ταυτόχρονα και τις κοινότητες και τους Δήμους που τους φιλοξενούν.

Ο ρόλος του κράτους πρόνοιας ήταν και θα παραμείνει σημαντικός για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, τους πρόσφυγες, τους ηλικιωμένους. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός που να ανακατανέμει τον δημόσιο πλούτο που παράγεται. Διαφωνούμε με όσους εντοπίζουν τον ρόλο του κράτους ως επιδιαιτητικό εργαλείο στην μονόπλευρη ανάπτυξη του κεφαλαίου. Θέλω από αυτό το βήμα λοιπόν να στείλω το μήνυμα σε όλους ότι παρά τις αντιξοότητες αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε ως κοινωνία να βγούμε όλοι μαζί από την οικονομική ύφεση, διαφυλάσσοντας τη κοινωνική συνοχή.