27/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού πιστοποιητικών εγγραφής μίσθωσης 27/11/2012

Είναι με χαρά που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση Πιστοποιητικών Εγγραφής Μίσθωσης για 159 οικιστικές μονάδες σε 250 δικαιούχους εκτοπισθέντες. Η παραχώρηση των σημερινών πιστοποιητικών αποτελεί μέρος ενός συνόλου 802 οικιστικών μονάδων σε 1257 δικαιούχους που διαμένουν στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Εκτοπισθέντων στον Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού.
Πιστοποιητικά για τις υπόλοιπες οικιστικές μονάδες από τις 802 θα δοθούν στους δικαιούχους από το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας στις επόμενες λίγες μέρες αφού προηγουμένως θα έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια από τους δικαιούχους.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη της φιλοσοφίας που διακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησης απέναντι σε εσάς τους πρόσφυγες μας. Δεσμευθήκαμε να σας στηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Υλοποιώντας αυτές τις δεσμεύσεις μας, είμαστε εδώ για να παραχωρήσουμε 159 πιστοποιητικά μίσθωσης σε πρόσφυγες μας που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που δεν έχει ανακτηθεί από το κράτος, και, συνεπώς, δεν μπορούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί Πιστοποιητικά Εγγραφής Μίσθωσης για 1166 οικιστικές μονάδες σε 1681 δικαιούχους εκτοπισθέντες. Πιστοποιητικά για 1034 μονάδες δεν έχουν δοθεί σε εκτοπισθέντες λόγω παρανομιών ή άλλων προβλημάτων.
Η πολιτική που υιοθετήσαμε με την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης αποτελεί μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις της σημερινής Κυβέρνησης. Καινοτομήσαμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε την κατοχή των κατοικιών αυτών, την προοπτική μεταβίβασης της κατοχής στους κληρονόμους των σημερινών ιδιοκτητών, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των προσφύγων μας. Να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα σας να αξιοποιείτε τις κατοικίες αυτές για σκοπούς εξασφάλισης δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για σκοπούς λοιπόν ίσης μεταχείρισης και για να διευκολυνθούν οι εκτοπισθέντες που κατέχουν τέτοιες οικιστικές μονάδες στην εξασφάλιση δανείων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις των προσφύγων που κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουμε διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό μίσθωσης που σας παραχωρείται σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δανειοληπτικούς σκοπούς από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με κρατική εγγύηση. Επιπρόσθετα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, το πιστοποιητικό μίσθωσης που σας παραχωρείται μπορεί να κληρονομηθεί ή και να μεταβιβαστεί σε άλλα πρόσωπα.

Θέλω να επαναλάβω πως τελική επιδίωξη μας είναι όπως όλοι εσείς που σήμερα παίρνετε πιστοποιητικό μίσθωσης να αποκτήσετε το συντομότερο δυνατό τίτλο ιδιοκτησίας. Εάν και εφόσον όμως δεν καταστεί αυτό κατορθωτό, τότε σε μεταγενέστερο στάδιο θα πάρετε οικόπεδο ως αντιστάθμισμα, όπως και όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια.

Προς τον σκοπό αυτό προχωρούμε με τις διαδικασίες διαχωρισμού οικοπέδων που θα παραχωρηθούν ως αντιστάθμισμα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Γι’ αυτά τα οικόπεδα δίνεται προτεραιότητα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους και ο διαχωρισμός 199 τέτοιων οικοπέδων στην Κοκκινοτριμιθιά αναμένεται να αποπερατωθεί στις αρχές του 2014. Παράλληλα, έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων, έτσι που μέσα στα επόμενα χρόνια να καταστεί εφικτό να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.
Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν πάψαμε και δεν θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγες και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών τους. Είναι γι' αυτό που, μεταξύ πολλών άλλων, μέχρι τώρα επιτύχαμε:

• την παραχώρηση 1.900 οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης σε σύγκριση με 1.332 οικόπεδα που παραχωρήθηκαν από το 2003 μέχρι το 2007. Από αυτά ήδη έχουν διαχωριστεί 388 οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διαχωρισμός και των υπόλοιπων 1.512. Το 2012 έχουμε παραχωρήσει άλλα 498 νέα οικόπεδα, και έχουν αρχίσει οι εργασίες διαχωρισμού ορισμένων από αυτά, ενώ προγραμματίζεται με ορθολογικό τρόπο η υλοποίηση και των υπόλοιπων, που θα γίνεται ανάλογα με τις κατά καιρό διαθέσιμες πιστώσεις. Ταυτόχρονα, έχουν ετοιμαστεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
• την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Συνοικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760 νεαρά κυρίως ζευγάρια προσφύγων.
• την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους, ενώ άλλοι 223 τίτλοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μεταγραφής σε δικαιούχους.
• τη δραστική αύξηση στις χορηγίες που παραχωρούνται για αυτοστέγαση εκτοπισθέντων και για συντήρηση κατοικιών. Συνολικά έχουν παραχωρηθεί €464 εκ. για αυτοστέγαση εκτοπισθέντων και €22 εκ. για τη συντήρηση κατοικιών.

Φίλες και Φίλοι,

Η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές. Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα όπου διαμορφώνονται νέοι κώδικες και λογικές, είναι πεποίθηση μας ότι ο ρόλος του κράτους καθίσταται ακόμη πιο ουσιαστικός, αφού καλείται μέσα από περιορισμένες πιστώσεις να ιεραρχήσει ορθά και να προγραμματίσει αποτελεσματικά στεγαστικά προγράμματα. Ο ρόλος του αυτός είναι καθοριστικός για να μπορέσουμε υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες να έχουμε μια δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Για να μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από το τέλμα της ύφεσης και να βαδίσουμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τελειώνοντας να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε τα Πιστοποιητικά Εγγραφής Μίσθωσης.