27/11/12

Η Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 27/11/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης επισκέψεών της σε υποψήφιες προς ένταξη και δυνάμει υποψήφιες χώρες.

Η δρ Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Nikola Poposki, με κύριο θέμα συζήτησης την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Έγινε επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Gjorgje Ivanov. Κατά τη σύντομη παραμονή της συναντήθηκε, επίσης, με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα και στέλεχος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI (Democratic Union for Integration) κα Teuta Arifi καθώς και με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα κ. Aivo Orav.

Κατά τη διάρκεια των επαφών της στα Σκόπια η κα Υπουργός επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ συνεχάρη τους συνομιλητές της για την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα την πάγια θέση της ΕΕ αναφορικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, βασική παράμετρος των οποίων παραμένει η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης επί του ονοματολογικού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι εν όψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου, θα δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τα Σκόπια το απόγευμα της ίδιας ημέρας για το Βερολίνο.