27/11/12

Υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Κύπρου - Εσθονίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών 27/11/2012

Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας Συμφωνία Αμοιβαίας Προστασίας και Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ενώ εκ μέρους της Δημοκρατίας της Εσθονίας ο Διευθυντής Εθνικής Αρχής Ασφάλειας της χώρας κ. Μärt Kraft. Με τη Συμφωνία αυτή δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών στη βάση κοινών αρχών, διαδικασιών και προτύπων, ενώ διευκολύνεται η υλοποίηση και τήρηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου συστήματος ασφαλείας.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο Υπουργός Άμυνας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Έχουμε υπογράψει μαζί με τον Διευθυντή της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας της Εσθονίας Συμφωνία για την Προστασία και την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Η Συμφωνία περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα αλλά εκτείνεται και σε θέματα οικονομίας, βιομηχανίας, τεχνολογίας κ.ά καθώς και δημιουργία υπόβαθρου για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο γιατί έτσι αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στην Ένωση για να αναπτύσσουμε πολύπλευρες σχέσεις με τους εταίρους μας, ώστε η Κύπρος να είναι ένα δημιουργικό και αξιόπιστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Από πλευράς του, ο κ. Μärt Kraft ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που υπόγραψε, εκ μέρους της χώρας του, αυτή τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Μπορεί οι δυο χώρες να είναι μακριά η μία από την άλλη αλλά ανήκουν και οι δύο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως η συμφωνία θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας στο μέλλον, όχι μόνο σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών στον αμυντικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς όπως την βιομηχανία, την τεχνολογία κ.ά.

Της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας και του Διευθυντή της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας της Εσθονίας κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας για το Κυπριακό και για τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο της Άμυνας. Ο Εσθονός αξιωματούχος εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για την Κυπριακή Προεδρία την οποία και χαρακτήρισε ως εξαιρετική.