27/11/12

Επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο 27/11/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο, απηύθυνε σήμερα ομιλία κατά την εναρκτήρια τελετή του 11ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας, υπό την ιδιότητά της ως Υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η μεγαλύτερη μηνιαία εφημερίδα για θέματα Δημόσιας Υπηρεσίας στη Γερμανία, Behörden Spiegel, και πραγματοποιείται μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή πέραν των 1000 συνέδρων, μεταξύ των οποίων, πολιτικοί, βουλευτές εθνικών και ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και στελέχη ενόπλων δυνάμεων από 50 και πλέον χώρες.

Το φετινό συνέδριο διεξάγεται υπό τον τίτλο “Europe and its Neighbours - Common Responsibility for a Stable Continent”, έχοντας ως επίκεντρο τον ρόλο της ΕΕ, των γειτονικών χωρών και του ΝΑΤΟ, καθώς και τις προσπάθειες για μια πιο ασφαλή και πολιτικά σταθεροποιημένη Ευρώπη. Η φετινή συνδιοργανώτρια του συνεδρίου είναι η Ρωσική Ομοσπονδία η οποία συμμετάσχει με πολυάριθμη αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Στην ομιλία της, η Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε αξιολόγηση των εξελίξεων στη Νότια Γειτονία και στις προκλήσεις που προέκυψαν από την Αραβική Άνοιξη, ενώ ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, αλλά και να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης, εστιάζοντας την προσοχή της στη Νότια Γειτονία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Κύπρου για τα τεκταινόμενα στον χώρο της άμεσης γειτονίας της, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση των ευρωπαϊκών θέσεων στην περιοχή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχοντας ως μία από τις τέσσερις προτεραιότητές της να εργαστεί για μια «Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της», με ιδιαίτερη βαρύτητα στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, έχει προσφέρει πλήρη στήριξη στις προσπάθειες της Υπάτης Εκπροσώπου, όπου η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την εκδημοκρατικοποίηση των νοτίων εταίρων.

Περαιτέρω, η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη θετική συμβολή που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ με πλήρη σεβασμό προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την ελπίδα όπως όλες οι χώρες της περιοχής αντιληφθούν τα θετικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας, η οποία θα διασφαλίσει ευημερία στις επόμενες γενιές των χωρών της περιοχής, αλλά και της ΕΕ συνολικά.

Το Συνέδριο προσφώνησαν επίσης ο Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας κ. Christian Schmidt, o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Andrey Denisov και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Michel Barnier.

Από το Βερολίνο, η Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο το πρωί στο Σουρινάμ, όπου θα εκπροσωπήσει την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton στην 24η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού – ΕΕ (ΑΚΕ-ΕΕ), η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Παραμαρίμπο, στις 27 - 29 Νοεμβρίου.