27/11/12

Πολιτιστική εκδήλωση από την Πρεσβεία της Κύπρου στη Σλοβακία 27/11/2012

Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία διοργάνωσε το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου συναυλία του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, όπου ο δημιουργός παρουσίασε τη συναυλία του «Μύθοι και Μουσική», η οποία βασίζεται σε ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο του 11ου και 16ου αιώνα.

Η συναυλία, υπό τη διεύθυνση του κ. Χριστοδουλίδη και με εκτελεστές τους καταξιωμένους Κύπριους ερμηνευτές Παυλίνα Κωνσταντινοπούλου και Κούλη Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο της Φιλαρμονικής της Σλοβακίας, στη Μπρατισλάβα. Αυτή περιλάμβανε μελοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων από τα Κυπριακά Έπη (ακριτικά τραγούδια του 11ου και 12ου αιώνα τα οποία εξυμνούσαν τα κατορθώματα των ακρίτων και ιδιαίτερα του λαϊκού μας ήρωα Κωνσταντά) και τη συλλογή «Ρίμες Αγάπης» βασισμένα σε σειρά ερωτικών ποιημάτων του 16ου αιώνα της Κύπρου, τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Βενετία.

Σε προσφώνηση του ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Μάριος Κουντουρίδης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την 9η εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στη Σλοβακία με πρωτοβουλία της Πρεσβείας στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβούλιου της ΕΕ, στην προσπάθεια της να αναδείξει τον κυπριακό πολιτισμό, την ιστορία και τη γενικότερη σημασία της Κύπρου για την Ευρώπη. Υπογράμμισε δε τη σημασία της μουσικής ως ενοποιητικού στοιχείου μεταξύ των λαών, σημειώνοντας ότι κατέχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπου διαχρονικά, μέσω αυτής, εξιστορούνται οι μύθοι, η αγάπη, η γενναιότητα και η ελπίδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι της εκδήλωσης προηγήθηκε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα της Τέχνης και Πολιτισμού μεταξύ Σλοβακίας και Κύπρου για τα έτη 2012-2015. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μνημόνιο υπέγραψε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Ολυμπία Στυλιανού, ενώ από σλοβακικής πλευράς υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιβάν Σέτσικ.

Εκφράζοντας τη χαρά και ικανοποίησή της για την υπογραφή του Μνημονίου, η κα Στυλιανού αναφέρθηκε στην σημασία της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χώρων, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για την Κύπρο η σύσφιξη και εμβάθυνση του τομέα αυτού, κυρίως με φίλες χώρες όπως η Σλοβακία.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν αξιωματούχοι της σλοβακικής κυβέρνησης, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της χώρας, μεγάλος αριθμός .