23/11/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή για τα εγκαίνια του έργου ανάπλασης της πλατείας και του πυρήνα της κοινότητας των Αγίων Βαβατσινιάς 23/11/2012

 

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίων Βαβατσινιάς για τέλεση των εγκαινίων ενός έργου που κατά την άποψή μου αποτελεί την αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη μελλοντική πρόοδο της κοινότητας.


Το όραμα των τοπικών Αρχών, που τέθηκε αρχικά το 2006, ήταν η δημιουργία, μέσα από το έργο, συνθηκών οι οποίες θα συντελούσαν στην αναζωογόνηση της κοινότητας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2009 με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η ιδέα αφορούσε στην ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα των Αγίων Βαβατσινιάς, την εισαγωγή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, την τοποθέτηση του αναγκαίου αστικού εξοπλισμού και σύγχρονου οδικού φωτισμού και κατάλληλη φύτευση δέντρων. Παράλληλα περιελάμβανε την αποκατάσταση υφιστάμενου κοινοτικού κτηρίου στην πλατεία για χρήση ως πολιτιστικού χώρου. Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη και η βελτίωση των υποδομών στον ιστορικό πυρήνα της κοινότητας για βελτίωση της λειτουργικής σύνδεσης με την ευρύτερη κατοικημένη περιοχή καθώς και ο εξωραϊσμός της.

Η ανάπλαση του πυρήνα των Αγίων Βαβατσινιάς και η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2012. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε περίπου στα €993,000 συν ΦΠΑ, το οποίο καλύφθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Το έργο που παραδίδεται σήμερα συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση της κοινότητας με τη βελτίωση των υποδομών (περιλαμβανομένης και της πολιτιστικής υποδομής) και του οδικού δικτύου καθώς και στον εξωραϊσμό της κοινότητας. Παράλληλα, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στην κοινότητα θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση τόσο των Αγίων Βαβατσινιάς όσο και της ευρύτερης ορεινής περιοχής.
Είμαι σίγουρη ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο αλλά και τα οργανωμένα σύνολα τα οποία δραστηριοποιούνται στην κοινότητα, όπως το Κέντρο Νεότητας και ο Σύνδεσμος Αποδήμων, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προβολή του έργου με τη διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών ή/και άλλων εκδηλώσεων στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στους νέους και στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Σε μια μικρή ορεινή κοινότητα με πληθυσμό ο οποίος δεν ξεπερνά τους 150 κατοίκους, από τους οποίους η πλειονότητα ασχολείται με τη γεωργία, η έγκριση για συγχρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού έργου από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την ευόδωση των προσπαθειών της τοπικής Αρχής, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συγχρηματοδότηση αποτελεί το έναυσμα για την οικονομική αναζωογόνηση της κοινότητας με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την αύξηση του αγροτουρισμού, τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο αποτελεί τρανή απόδειξη ότι το κράτος βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου, με προγραμματισμό και σχεδιασμό μιας περιφερειακής πολιτικής που θα επιφέρει ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, τις πόλεις και τα χωριά. Αποτελεί επιβράβευση και κίνητρο για τους ανθρώπους του μόχθου που επιλέγουν να αγωνίζονται στον τόπο τους καλλιεργώντας την τραχιά ορεινή γη αλλά και για τους απόδημους που με αγάπη και νοσταλγία επενδύουν στη γη των γονιών και των παππούδων τους.

Η μείωση των ανισοτήτων που παρατηρείται στις ορεινές αγροτικές κοινωνίες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους στους οποίους επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Κυβέρνησή μας. Η διαχρονική αυξανόμενη αστυφιλία, που παρατηρήθηκε κυρίως κατά τις δεκαετίες πριν και μετά την ανεξαρτησία, έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των ευκαιριών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους κατοίκους αλλά και την άνιση χωρική αειφόρο ανάπτυξη και την υποβάθμιση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν στεκόμαστε παθητικοί θεατές μπροστά στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές μας. Αντίθετα, κύριο μέλημα μας είναι η αναστροφή αυτών των τάσεων στηρίζοντας, και μέσα από τη χρηματοδότηση διάφορων έργων, τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων και επιδιώξεων.

Στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που γίνονται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε αναγνωρίσει ότι η μείωση του φαινομένου της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης των ορεινών περιοχών, η βελτίωση της ελκυστικότητάς τους και η (οικονομική) ανάπτυξη τους θα επέλθει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ορεινών περιοχών, όπως είναι ο σημαντικός φυσικός τους πλούτος, η αξιόλογη πολιτιστική τους κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμά τους, οι αρχαιολογικοί τους χώροι και μνημεία.

Η αξιοποίηση αυτών πλεονεκτημάτων αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για το κράτος ως προς την επίτευξη των μακροχρόνιων στόχων της ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών Αρχών για υλοποίηση σύγχρονων κοινωφελών έργων που στόχο έχουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίων Βαβατσινιάς αλλά και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση και η λειτουργία τους.
Δεν έχω παρά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Κοινοτικό Συμβούλιο στη λειτουργία και διαχείριση του έργου του πυρήνα και του πολιτιστικού κέντρου, τα εγκαίνια των οποίων τελούμε σήμερα.