29/11/12

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις επιχειρήσεις 2012 29/11/2012

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις Επιχειρήσεις 2012».

Η έρευνα κάλυψε 1.431 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις και η κάλυψη ήταν παγκύπρια. Η περίοδος αναφοράς ήταν ο Ιανουάριος του 2012.


Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:


• Η ευρυζωνική σύνδεση αποτελεί πλέον τον κυριότερο τρόπο πρόσβασης στο διαδίκτυο αφού χρησιμοποιείται από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα.


• Η μέγιστη προσφερόμενη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων κυμαίνεται μεταξύ 2Mibt/s και 10Mibt/s για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (85,8%), βάσει των συμβολαίων με τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου.


• Το 49,2% των επιχειρήσεων παρέχουν στους εργαζόμενους τους φορητές συσκευές (φορητοί υπολογιστές, smartphones) που επιτρέπουν την κινητή σύνδεσή τους στο διαδίκτυο για επαγγελματική χρήση. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μία επιχείρηση παρέχει στους εργαζόμενους της φορητές συσκευές είναι για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της επιχείρησης (98,5%).


• Το 63,4% των επιχειρήσεων διαθέτουν ιστότοπο (website) και το 96,7% των επιχειρήσεων αυτών παρέχουν πρόσβαση σε καταλόγους προϊόντων και τιμοκαταλόγους.

• Το 84,6% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εξυπηρέτηση από τις Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες.


• Το 30,3% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (e-Procurement) του Γενικού Λογιστηρίου.


• Όσον αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δέχθηκαν παραγγελίες ήταν 8,4%, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκανε παραγγελίες ήταν 18,6% (ποσοστό επί των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές).


• Το 21,8% των επιχειρήσεων διαθέτουν σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP), ενώ το 25,0% των επιχειρήσεων διαθέτουν εφαρμογή λογισμικού CRM (Customer Relationship Management) για τη διαχείριση των πληροφοριών για τους πελάτες.


Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Στατιστικής Υπηρεσίας (
http://www.cystat.gov.cy) στο Στατιστικό Θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία / Κοινωνία της Πληροφορίας».