29/11/12

Η Κυπριακή Δημοκρατία τίμησε τους Δανούς βετεράνους ειρηνευτές της DANCON/UNFICYP 29/11/2012

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Πρεσβείας της στην Κοπεγχάγη, τίμησε τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, τους Δανούς βετεράνους ειρηνευτές της DANCON/UNFICYP που συμμετείχαν στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο μεταξύ 1964-1995. Η εκδήλωση έγινε επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Δανία-Κύπρος: Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν την Αφροδίτη», που είναι αφιερωμένο στους ειρηνευτές.

Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει φόρο τιμής σε μέλη ειρηνευτικών αποστολών που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν 70 βετεράνοι ειρηνευτές που αντιπροσώπευσαν τους πάνω από 22.000 Δανούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο από όλη τη δανική επικράτεια, ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας Στρατηγός Per Ludvigsen, και ένας εκ των επιμελητών του βιβλίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας κ. Γιώργος Καζαμίας.

Από κυπριακής πλευράς χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Χ. Κασουλίδης και ο κ. Καζαμίας, που παρουσίασε το βιβλίο. Μεταξύ άλλων, τόνισαν τη σημασία των διαχρονικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Δανίας και την αστείρευτη πηγή γνώσεων που παρέχει το βιβλίο, το πολύτιμο έργο που επιτέλεσαν οι Δανοί ειρηνευτές για τρεις δεκαετίες στην Κύπρο και το χρέος που έχει η Κύπρος έναντι σε όσους, με την παρουσία τους, συνέτειναν ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της εισβολής και κατοχής. Ο κ. Πρέσβης παρέδωσε εκ μέρους της Κύπρου αναμνηστική τιμητική πλακέτα στον επικεφαλής των βετεράνων, Αντισυνταγματάρχη κ. Peter Kragh Nielsen.

Από τους ειρηνευτές τον λόγο πήραν ο επικεφαλής του Διεθνούς Συνδέσμου Βετεράνων Ειρηνευτών «The Blue Berets» κ. Peter Kragh Nielsen, και ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του ιδίου Συνδέσμου κ. Torben Alstruup Nielsen. Και οι δύο, εμφανώς συγκινημένοι, ευχαρίστησαν την Πρεσβεία και την Κυπριακή Δημοκρατία για την αναγνώριση του έργου που έχουν επιτελέσει, μέσα από την πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης προς τιμήν τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισαν, είναι το μόνο κράτος που έχει προβεί σε μια τέτοια πράξη, και γι’ αυτό δήλωσαν ευγνώμονες.

Με το πέρας της παρουσίασης προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα, κυπριακά κρασιά και δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου για όλους τους παρευρισκόμενους.