29/11/12

Συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Καναδά 29/11/2012

Η Κύπρος, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, εγκαινίασε στις 14 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Καναδά, όπου προβλήθηκαν οι κυπριακές ταινίες «Από θαύμα» του Μαρίνου Καρτίκκη, στο Τορόντο, και «Μικρό Έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, στην Οτάβα και το Βανκούβερ. Και οι τρεις προβολές σημείωσαν μεγάλη επιτυχία από άποψη προσέλευσης του κοινού και από τα θετικά σχόλια που προκάλεσαν. Οι ταινίες χαρακτηρίστηκαν ως σύγχρονες ποιοτικές παραγωγές ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Την ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δεξιώσεις στις οποίες παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, της Καναδικής Κυβέρνησης και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του κινηματογράφου. Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο κ. Ιάκωβος Κιρακοσιάν, ο οποίος προήδρευε των συσκέψεων των κρατών μελών της ΕΕ και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, υπογράμμισε την εξαιρετική σημασία του ως προς την προώθηση του κινηματογράφου και του πολιτισμού της ΕΕ στον Καναδά. Ανέφερε επίσης ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ΕΕ αναδεικνύει κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς επίσης και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 1984 και πραγματοποιείται παράλληλα και στις τρεις πόλεις κάθε Νοέμβριο, καθιερώθηκε ως θεσμός και θεωρείται η σημαντικότερη κοινή εκδήλωση της ΕΕ στον Καναδά. Ιδιαίτερα στο Τορόντο, το οποίο θεωρείται διεθνές κέντρο παραγωγής κινηματογράφου, το Φεστιβάλ προσελκύει αυξανόμενο αριθμό θεατών και θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF).