18/11/12

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες 18/11/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Της συνάντησης θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρόνη Catherine Ashton. Στο περιθώριο του ΣΕΥ, η Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τυνησία, και θα έχει αριθμό διμερών συναντήσεων με ομολόγους της. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η δρ Μαρκουλλή θα έχει δείπνο εργασίας με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης κ. Στέφαν Φούλε.

Το πρόγραμμα της Υπουργού Εξωτερικών αρχίζει στις 8 το πρωί με διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Σέρβο ομόλογό της, κατά την οποία θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και άλλα διεθνή θέματα.

Στη συνέχεια η κα Υπουργός θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου, στη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τυνησίας. Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνει θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακής συνεργασίας αλλά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, το Σαχέλ και η κρίση στη Συρία.

Το μεσημέρι η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε κοινό γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας, οι οποίοι θα εξετάσουν την κατάσταση στο Μάλι και θα συζητήσουν θέματα προετοιμασίας μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι. Θα διεξαχθεί, επίσης, γενική συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας.

Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, μετά το γεύμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα την κρίση στη Γάζα. Θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη νότια γειτονία της ΕΕ, και συγκεκριμένα την κατάσταση στη Συρία και τις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Η κα Ashton θα ενημερώσει επίσης τους Υπουργούς για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ- Αιγύπτου, η οποία έλαβε χώραν στις 14 Νοεμβρίου στο Κάιρο. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν ακόμη την κατάσταση στη Λιβύη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις εκλογές, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις και για τις σχέσεις ΕΕ-Κούβας. Αναμένεται επίσης ότι θα ανταλλάξουν απόψεις και για τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, κ. Καρλ Μπίλντ, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας κ. Έρκι Τουομιόγια. Επίσης στο περιθώριο του ΣΕΥ η Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας θα υπογράψουν Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πορτογαλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου η Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης κ. Στέφαν Φούλε.