15/11/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 15/11/2012


Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από τη 15η Νοεμβρίου 1983, ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, προχώρησαν στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσα από το Ψήφισμα 541 το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια ως νομικά άκυρη, ζήτησε την άμεση απόσυρση της, κάλεσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κανένα άλλο Κυπριακό κράτος και να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, το Ψήφισμα 550, επαναβεβαιώνοντας το Ψήφισμα 541, καταδίκασε τις περαιτέρω αποσχιστικές ενέργειες όπως η παράνομη και νομικά άκυρη «ανταλλαγή Πρέσβεων» μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και κάλεσε όλα τα κράτη όπως μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο υποβοηθήσουν τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» την οποία χαρακτηρίζει ως αποσχιστική οντότητα.

Τα πιο πάνω επαναβεβαιώνονται έκτοτε μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία καθορίζουν επίσης με σαφήνεια ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας και ότι αυτή η λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της Κύπρου με οποιοδήποτε άλλο κράτος καθώς και οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση.

Δυστυχώς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον κ. Έρογλου έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών, μέσα από την αναίρεση των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί.

Πρόκειται για μια τακτική πίσω από την οποία κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Η ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας μας.

Η δική μας δέσμευση παραμένει σταθερή: Επιδιώκουμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση Ομοσπονδίας είναι το εργαλείο για την απελευθέρωση της Κύπρου και την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό. Μια λύση βασισμένη στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία να αποκαθιστά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και το αυτονόητο δικαίωμα του λαού μας να καθορίζει το δικό του μέλλον χωρίς να κηδεμονεύεται από οποιουσδήποτε ξένους.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την απογοήτευση που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο της λύσης. Δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε επιλογές που σε τελική ανάλυση διευκολύνουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να απαλλαγούν από τη συμφωνημένη βάση και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και να προωθήσουν τον διχοτομικό στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα τον αγώνα ενάντια στα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα να υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.