14/11/12

Προβολή ταινίας για το κυπριακό πρόβλημα στη Λετονία 14/11/2012


Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία, με παράλληλη διαπίστευση στη Λετονία, διοργάνωσε στη Ρίγα, στις 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «Riga Festival» και σε συνεργασία με τους διοργανωτές του, την προβολή της ταινίας «Sharing An Island» της παραγωγού/σκηνοθέτιδας Δανάης Στυλιανού.

Η εκδήλωση, η πρώτη του είδους της που διοργανώνεται στη λετονική πρωτεύουσα, εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πρεσβεία της Στοκχόλμης στo πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και είχε ως σκοπό τη διαφώτιση του λετονικού κοινού για το κυπριακό πρόβλημα, τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων και την επανένωση του νησιού.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Πρεσβείας προλόγισε την ταινία ενημερώνοντας για το κυπριακό πρόβλημα, για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βόρειου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νησί. Προβλήθηκε επίσης σύντομο εισαγωγικό ντοκιμαντέρ παραγωγής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την ιστορία της Κύπρου και την εξέλιξη του Κυπριακού.


Στην εκδήλωση, η οποία ήταν ανοικτή για το ευρύτερο κοινό και καλύφθηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ, παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Λετονίας και ξένων διπλωματικών αποστολών.