14/11/12

Εκδήλωση για τις επετείους της κυπριακής ανεξαρτησίας και της 28ης Οκτωβρίου στη Βραζιλία 14/11/2012

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ελληνικής κοινότητας της Μπραζίλιας εκδήλωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Της εκδήλωσης προηγήθηκε δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Λατινικής Αμερικής Ταράσιος με έδρα το Μπουένος Άιρες. Κατά τη δοξολογία έγινε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων καθώς και μνημόσυνο προς τιμήν των πεσόντων υπέρ της κυπριακής ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης της Ελλάδας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία κ. Δημήτριο Αλεξανδράκη και την Πρέσβειρα της Κύπρου στη Βραζιλία κα Μάρθα Α. Μαυρομμάτη.


Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ταράσιος αναφερόμενος στην επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας τόνισε ότι η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα της για ελευθερία και επανένωση με τη στήριξη των απανταχού Ελλήνων.


Από πλευράς του, ο Πρέσβης της Ελλάδας επισήμανε τη στήριξη της Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός για λύση του Κυπριακού και τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.


Η κα Μαυρομμάτη στην ομιλία της σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει για περισσότερα από 38 χρόνια υπό την κατοχή της Τουρκίας. Μιας χώρας, τόνισε, η οποία επιθυμεί και διαπραγματεύεται για να καταστεί μέλος της ΕΕ, της οποίας η Κύπρος προεδρεύει αυτό το εξάμηνο. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.


Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση στο οίκημα της ελληνικής κοινότητας της Μπραζίλιας, στην οποία παρευρέθηκαν πέραν των 150 ατόμων.