29/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στο 14ο Σεμινάριο Οδικής Ασφαλείας με θέμα «Ασφαλής Οδήγηση Μοτοσικλέτας» 29/11/2012

Χαιρετίζω με τη σειρά μου το 14ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώνει και φέτος η Αστυνομία με θέμα την ασφαλή οδήγηση μοτοσικλέτας. Συγχαίρω θερμά, για ακόμη μια φορά, την Εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, η οποία με τη συνεχή συμβολή της στη διοργάνωση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας φορέας με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.


Οι οδηγοί μοτοσικλέτας, αν και συγκριτικά μικρή μερίδα των χρηστών του οδικού δικτύου σε σχέση με τους αυτοκινητιστές, αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου και συνεπώς δημιουργείται η ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας.


Ομολογουμένως, η οδήγηση μοτοσικλέτας δεν αποτελεί τόσο συχνά το αντικείμενο τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, όσο η οδήγηση αυτοκινήτου. Γι’ αυτό συγχαίρω το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας για την επιλογή του φετινού θέματος του σεμιναρίου.


Το φαινόμενο των οδικών δυστυχημάτων ζημιώνει την οικονομία μας και το σύστημα υγείας, αλλά πάνω απ’ όλα πληγώνει την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Ο ανθρώπινος πόνος που κυριεύει τόσο τα θύματα όσο και τους οικείους τους είναι οπωσδήποτε ανυπολόγιστος και πέραν κάθε οικονομικού κόστους.


Το πόσο ψηλά έχει θέσει η Κυβέρνηση τον τομέα της οδικής ασφάλειας στις προτεραιότητές της, αποδεικνύουν οι αδιάλειπτες προσπάθειες της Αστυνομίας για εμπέδωση οδικής συνείδησης στους πολίτες, εφόσον η οδική ασφάλεια εντάσσεται στον πρώτο άξονα του στρατηγικού της στόχου.


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και της καλλιέργειας οδικής συνείδησης μέσω της διαφώτισης και εκπαίδευσης του κοινού. Επιδιώκουν και εξασφαλίζουν την άρτια συνεργασία τους με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία στις δράσεις για ουσιαστική μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και τη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Σκοπός μας είναι να γίνει καθημερινή πράξη η αμυντική και προσεκτική οδήγηση, ιδίως από άτομα νεαρής ηλικίας, που αποτελούν και τη θλιβερή πλειοψηφία των θυμάτων της ασφάλτου.


Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας, και έχουμε υποχρέωση να την υιοθετήσουμε σαν αξία και να την καλλιεργήσουμε.


Κλείνοντας, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους διοργανωτές του σημερινού Σεμιναρίου και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, που συμβάλλουν έμπρακτα στο θέμα της οδικής ασφάλειας.


Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου καθώς και στον κοινό μας αγώνα για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.


Σημ.: Τον χαιρετισμό εκφώνησε εκ μέρους του κ. Υπουργού ο κ. Ανδρέας Λουκά, Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.