29/11/12

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο 14ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας 29/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το ετήσιο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Παιδείας και Πολιτισμού. Συγχαίρω θερμά τόσο το Τμήμα Τροχαίας όσο και την εταιρεία ΕΚΟ για τη σταθερή δέσμευση τους να διοργανώνουν τα τελευταία 14 χρόνια αυτά τα πολύ σημαντικά σεμινάρια.


Τα ετήσια Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας έχουν καταστεί ένας ιδιαίτερα αποδοτικός θεσμός, αφού αποτελούν ένα εξαιρετικό βήμα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των οδικών συγκρούσεων στην Κύπρο.


Η επιλογή του θέματος για το φετινό σεμινάριο, «ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ-ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», είναι ιδιαίτερα εύστοχη. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μοτοσυκλετιστές αποτελούν μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, η οποία χρειάζεται στοχευμένα μέτρα και δράσεις για να λάβει μέτρα προστασίας.


Στην Κύπρο η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων ανήκει ασφαλώς στην αστυνομία και στην πολιτεία γενικότερα, που έχουν υποχρέωση να παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Όλες οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που στοχεύουν στη μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων. Αυτές είναι οι ακόλουθες: Αποτελεσματικότερος έλεγχος των τροχαίων παραβάσεων, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών των δρόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι μοτοσικλετιστές. Ακόμη περιλαμβάνονται, η αναβάθμιση της ασφάλειας των οδικών υποδομών, η προώθηση του εξοπλισμού των οχημάτων με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, η επέκταση του τεχνικού ελέγχου σε όλους τους τύπους οχημάτων, η αύξηση των στοιχείων που συλλέγονται για την οδική ασφάλεια, η αναβάθμιση των διαδικασιών ανάλυσης και αξιοποίησης τους και η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της περίθαλψης των τραυματιών.


Πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ότι η κακή οδήγηση έχει βαθιά κοινωνικά αίτια. Τόσο η παραβατική συμπεριφορά των νέων όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, ακόμη και η υπερβολική ταχύτητα, δεν εμφανίζονται αναίτια. Συνήθως αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι, την κοινωνικοοικονομική τους προέλευση και το μορφωτικό τους επίπεδο. Τέτοιες συμπεριφορές σχετίζονται και με άλλους παράγοντες όπως η ποιότητα και η ασφάλεια του οχήματος. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ασφάλεια στους κυπριακούς δρόμους δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της Αστυνομίας και ιδιαίτερα της τροχαίας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων χρειάζεται μια μεγάλη συστράτευση της Αστυνομίας, του εκπαιδευτικού συστήματος, της Εθνικής Φρουράς, των ΜΜΕ και άλλων φορέων κοινωνικοποίησης. Αυτή η συστράτευση είναι απαραίτητη για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ασφάλεια στους κυπριακούς δρόμους πρέπει να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τις γενεσιουργούς αιτίες που προκαλούν την παραβατική συμπεριφορά στους δρόμους μας.


Τα στοιχεία σε σχέση με τους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλεται. Το 1992 είχαμε 132 νεκρούς, το 2002 94, ενώ το 2012, μέχρι σήμερα, έχουμε 41 νεκρούς. Είναι αντιληπτό ότι παρουσιάζεται σημαντικότατη μείωση. Αυτό και μόνο το δεδομένο αποτελεί σημαντική απόδειξη όχι μόνο της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται, αλλά και της τεράστιας σημασίας την οποία ενέχει το θέμα το οποίο συζητούμε σήμερα. Σχετίζεται, δηλαδή, με τη διαφύλαξη ανθρωπίνων ζωών και μάλιστα σε αξιοπρόσεκτους αριθμούς.


Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί ενωμένοι, με τους συμμάχους μας της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στο πλευρό μας, αλλά και του κάθε ενεργού πολίτη θα καταφέρουμε σύντομα να καταστήσουμε τους δρόμους της πατρίδας μας πραγματικά ασφαλείς και να ανεβάσουμε την Κύπρο ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες στην οδική ασφάλεια.


Καλή επιτυχία στο σεμινάριο σας.