12/10/12

Ανάληψη της Προεδρίας του ΕΝΟC από την Κύπρια Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού 12/10/2012

Η Κύπρια Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά ανέλαβε σήμερα την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η κα Κουρσουμπά θα προεδρεύει του ΕΝΟC μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013.

Το ΕΝΟ
C σήμερα αριθμεί 42 μέλη-ανεξάρτητους οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών (independent children’s rights institutions-ICRIs) από 34 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι 23 από τις 27 χώρες κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος του ΕΝΟC είναι η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά εκφράζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (United Nations Convention on the Rights of the Child-UNCRC). Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως δίκτυο για ανταλλαγή πληροφοριών και επαγγελματική υποστήριξη μεταξύ των μελών του, προωθεί τον σχεδιασμό στρατηγικών για την καλύτερη εφαρμογή της UNCRC, υποστηρίζει την ίδρυση νέων ICRIs, προσφέροντας στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και τέλος ενθαρρύνει την επαφή και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των διαφόρων ICRIs και δικτύων από όλο τον κόσμο.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΝΟ
C ψήφισε σήμερα επίσημη Δήλωση του Δικτύου που πραγματεύεται την αποτελεσματική πρόληψη και παρέμβαση για αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας στην Ευρώπη, η οποία καταρτίστηκε στη διάρκεια του 16ου Ετήσιου Συνεδρίου του, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λευκωσία με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα: Δικαιοσύνη Φιλική προς τα παιδιά - Δομές και Διαδικασίες για Πρόληψη και Παρέμβαση» (Juvenile Delinquency – Child Friendly Justice, Structures and Processes for Prevention and Intervention).