31/10/12

Επίσκεψη αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στο Παρίσι 31/10/2012

Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γαλλική Γερουσία κ. Μarc Massion. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και σ’ αυτήν συμμετέχουν τα μέλη κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.

Η αντιπροσωπία είχε χθες και σήμερα
, στην παρουσία του Γερουσιαστή κ. Massion, χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Laurent Fabius, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Bernard Cazeneuve, τον Γενικό Γραμματέα παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Serge Guillon και τον κ. Pascal Brice, Διπλωματικό Σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών κ. Pierre Moscovici. Σε όλες τις συναντήσεις την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία κ. Μάριος Λυσιώτης.

Εξ ονόματος της αντιπροσωπίας, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους και εξέφρασε τη βαθειά εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη
της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας προς την Κύπρο, στη βάση αρχών. Ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης για τη στήριξη εκ μέρους της Γαλλίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία, όπως σημειώθηκε, η Κύπρος ανέλαβε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την ίδια και την ΕΕ συγκυρία. Τονίστηκε επ’ αυτού ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η άσκηση μιας έντιμης διαμεσολάβησης προς επίτευξη της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση. Ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφεραν οι Κύπριοι βουλευτές, αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης
στο σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Τονίστηκε συναφώς το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επισημάνθηκε ότι το ενδιαφέρον εκ μέρους εταιριών γαλλικών συμφερόντων όπως και εταιριών άλλων εθνικών συμφερόντων για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύει αυτό ακριβώς το γεγονός, το οποίο επιμένει να αμφισβητεί η Τουρκία. Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Κύπριοι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι η υποστήριξη εκ μέρους της Κύπρου της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας αυτής χώρας δεν παρέχεται άνευ όρων και προϋποθέσεων. Επίσης στηλίτευσαν την επιμονή της Τουρκίας για άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και χωρίς να έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι εξήραν το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Επίσης συγχάρηκαν την Κύπρο για την καθόλα επιτυχή άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και υπογράμμισαν την υψηλή ποιότητα της
γαλλο-κυπριακής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.
Laurent Fabius επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στη Γαλλία για προάσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Fabius υπέδειξε την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας αυτής με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει την παρούσα, προσωρινή όπως είπε, δυσκολία, λόγω της διαφορετικής της φύσης από εκείνες άλλων κρατών της Ευρωζώνης και μέσω της συνετής διαχείρισης των ίδιων πόρων της κατά τρόπον ώστε να προωθηθεί η αναγκαία ανάπτυξη. Τονίζοντας την κεντρική θέση του τομέα της ενέργειας-ενεργειακής ασφάλειας και αποδοτικότητας- στην πολιτική της Γαλλίας, ο κ. Fabius επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή της ενεργειακής πολιτικής στο επίπεδο της ΕΕ.

Σε επισήμανση, εξάλλου, της αντιπροσωπίας
για την ανάγκη άσκησης διεθνών πιέσεων προς την Τουρκία ώστε να τερματίσει τις απειλές της κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών ενεργειακών της δικαιωμάτων, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε στην αναγκαιότητα διεθνούς στήριξης προς την Κύπρο στην άσκηση της ενεργειακής της πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Fabius στη σημασία ανάπτυξης πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς μέσω των οποίων να προωθείται η ανάπτυξη χωρίς την οποία, τόνισε, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για έξοδο από την παρούσα κρίση.

Από πλευράς του
ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Cazeneuve σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το εκδηλωθέν γαλλικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους στρατηγικούς για τις δύο χώρες τομείς, αποτελεί σημαντική εξέλιξη με ευρείες προοπτικές προς όφελος της ανάπτυξης, παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθέτησε και προωθεί η Γαλλική Κυβέρνηση.

Αναφορά, εξάλλου, στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ και στις προσπάθειες της για την προώθηση των διαφόρων θεμάτων της ΕΕ έγινε
από τον εκ των Αντιπροέδρων της Γερουσίας κ. Charles Guené κατά τη χθεσινή απογευματινή συνεδρία της ολομέλειας στη Γερουσία, μέρος της οποίας παρακολούθησαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας. Καλωσορίζοντας την κυπριακή αντιπροσωπία, ο κ. Guené εξέφρασε την ευχή όπως η επίσκεψη στη Γαλλία αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες, όπως υπογράμμισε, γνώρισαν σημαντική ώθηση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη συμμετοχή της, με καθεστώς συνδεδεμένου μέλους, στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.