31/10/12

Εναρκτήρια ομιλία του Διευθυντή του Κρατικού Λαχείου κ. Σταύρου Μιχαήλ στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του διαδικτυακού τόπου του Κρατικού Λαχείου 31/10/2012

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της επίσημης λειτουργίας του διαδικτυακού τόπου του Κρατικού Λαχείου. Πριν σας παρουσιάσουμε το διαδικτυακό τόπο θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το Κρατικό Λαχείο και να παραθέσω μερικά σημαντικά στοιχεία.

Το Κρατικό Λαχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1958 από την Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση. Η πρώτη κλήρωση έγινε στις 15.2.58. Ο αριθμός των λαχείων που εκτυπώνονταν για κάθε κλήρωση ανερχόταν σε 80.000 λαχεία των 250 μιλς το καθένα, δηλαδή 25 σεντ, και ο πρώτος τυχερός κέρδιζε το ποσόν των £5.000, δηλαδή €8.543. Μετά την τρίτη κλήρωση σταμάτησε η λειτουργία του γιατί λόγω του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το κοινό μποϊκόταρε το λαχείο. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το Κρατικό Λαχείο επαναδραστηριοποιήθηκε και η πρώτη κλήρωση έγινε στις 5 Αυγούστου 1961 με μηνιαίες πωλήσεις 80.000 λαχείων των 250 μιλς το καθένα. Από τότε λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, εκτός από μία μικρή διακοπή κατά την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή.

Στις 3 Οκτωβρίου 1979 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, παράλληλα με το εβδομαδιαίο λαχείο, και το ξυστό λαχείο που απεικόνιζε το άγαλμα της Αφροδίτης και ήταν αξίας 250 μιλς.

Σήμερα το Κρατικό Λαχείο κυκλοφορεί στην αγορά τους ακόλουθους τρείς τύπους λαχείων:

1. Εβδομαδιαίο λαχείο (Παραδοσιακό)

Για το εβδομαδιαίο λαχείο γίνεται κλήρωση κάθε Τετάρτη και εκδίδονται 50.000 λαχεία των €2 με πρώτο βραβείο το ποσόν των €50.000. Το ποσοστό των βραβείων ανέρχεται σε 61.8% των εισπράξεων, δηλαδή το ποσόν των €61.800 επιστρέφεται στους τυχερούς αγοραστές υπό μορφή βραβείων.
Σε περίπτωση που σε οποιαδήποτε εβδομαδιαία κλήρωση το πρώτο βραβείο περιλαμβάνεται μεταξύ των αδιάθετων λαχείων τότε δημιουργείται ΤΖΑΚΠΟΤ. Δηλαδή το ποσόν του πρώτου βραβείου μεταφέρεται και προστίθεται στο ποσόν του πρώτου βραβείου της επόμενης εβδομαδιαίας κλήρωσης.

2. Λαχείο Ειδικών Κληρώσεων

Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται δύο ειδικές κληρώσεις, μία για τα Χριστούγεννα και μία για το Πάσχα. Η φετινή κλήρωση του Χριστουγεννιάτικου Λαχείου θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου και η κλήρωση περιλαμβάνει 500.000 λαχεία των €5. Το λαχείο κυκλοφορεί σε συνδυασμό με ξυστό λαχείο. Το πρώτο βραβείο της κλήρωσης ανέρχεται σε €300.000. Άλλα λαχεία κερδίζουν €100.000, €50.000, €25.000, €10.000 καθώς και πολλά άλλα μικρότερα ποσά. Στο ξυστό μέρος δύο λαχεία κερδίζουν από €20.000. Συνολικά 40.260 Αυτόματα Λαχεία θα κερδίσουν το ποσό των €491.000. Το ποσοστό των βραβείων για τις ειδικές κληρώσεις ανέρχεται σε 50% και το συνολικό ποσό που κερδίζουν οι τυχεροί ανέρχεται σε €1.258.500.

3. Ξυστά Λαχεία

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά έξι είδη ξυστών λαχείων:

α) Το «ΜΙΝΙ» αξίας €1 με δύο πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €10.000.

β) Το «STANDARD» αξίας €1 με δύο πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €20.000.

γ) Το «ΣΟΥΠΕΡ» αξίας €2 με τέσσερα πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €50.000.

δ) Το «ΜΕΓΑΛΟ» αξίας €3 με δύο πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €120.000.

ε) Η «ΤΟΜΠΟΛΑ» αξίας €5 με δύο πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €200.000.

στ) Το «ΧΡΥΣΟ» αξίας €10 με δύο πρώτα βραβεία που κερδίζουν από €400.000.

Για κάθε παιγνίδι ξυστού εκτυπώνονται 1.000.000 λαχεία, εκτός από το «ΧΡΥΣΟ» Ξυστό για το οποίο εκτυπώνονται μόνο 500.000 λαχεία. Ο χρόνος ανανέωσης εξαρτάται από τον ρυθμό πωλήσεων. Η κατανομή των βραβείων φαίνεται στο πίσω μέρος του λαχείου. Το 50% των συνολικών εισπράξεων των ξυστών λαχείων επιστρέφεται στους αγοραστές υπό μορφή βραβείων.

Οικονομικά αποτελέσματα Κρατικού Λαχείου

Το 2011 τα καθαρά κέρδη του Κρατικού Λαχείου και από τους τρείς τύπους λαχείων που κυκλοφόρησαν ανήλθαν στα €18.199.051 έναντι €19.733.675 τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά €1.534.624 ή ποσοστό 7.78% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της κυπριακής αγοράς και ο ανταγωνισμός των άλλων τυχερών παιγνιδιών, τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται πάρα πολύ ικανοποιητικά.

Πωλήσεις

Οι πωλήσεις όλων των τύπων Κρατικών Λαχείων μειώθηκαν από €54.288.400 το 2010 σε €49.158.709, δηλαδή υπήρξε μείωση €5.129.691 ή ποσοστό 9.45%.

Κέρδη στους τυχερούς

Υπήρξε και ανάλογη μείωση των βραβείων που πληρώθηκαν στους τυχερούς του Κρατικού Λαχείου. Κατά το 2011 πληρώθηκε στους τυχερούς ποσόν €24.803.837 έναντι €27.606.076 το 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των τυχερών του Κρατικού Λαχείου προέρχονται κυρίως από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού. Τα χρήματα που κερδήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις των τυχερών, χρησιμοποιήθηκαν για εξόφληση χρεών, σπουδές των παιδιών, ανέγερση ή συμπλήρωση κατοικιών, βοήθεια στα παιδιά κλπ. Με λίγα λόγια τα βραβεία από το Κρατικό Λαχείο «πήγαν σε καλή μεριά».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αγοραστές των Κρατικών Λαχείων έχουν την ευκαιρία με λίγα χρήματα να κερδίσουν και να καλύψουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους. Παράλληλα, μέρος του ποσού που διέθεσαν για αγορά Κρατικών Λαχείων θα καταλήξει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να επωφεληθούν και πάλιν. Πιστεύουμε ότι προσφέρουμε ένα τίμιο, κοινωνικά αποδεκτό και ωφέλιμο κατά την άποψη μας τυχερό παιγνίδι.

Πράκτορες

Βασικοί συντελεστές του Κρατικού Λαχείου είναι οι πράκτορες και οι ακούραστοι λαχειοπώλες που θα τους βρεις σε όλα τα μέρη της Κύπρου κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη προώθησης των πωλήσεων τόσο του εβδομαδιαίου όσο και του ξυστού λαχείου. Με την ευκαιρία αυτή θεωρώ υποχρέωσή μου να τους εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσπάθεια και την βοήθεια που μας παρέχουν.

Προσωπικό

Η εξυπηρέτηση των πρακτόρων και τυχερών του Κρατικού Λαχείου από το προσωπικό μας είναι πάντα άμεση και πρόθυμη. Με την ευκαιρία αυτή τους ευχαριστώ όλους για το σημαντικό από κάθε άποψη έργο που επιτελούν.

Δαπάνες
Στην περίοδο κρίσης που περνά ο τόπος μας και την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί για μείωση των δαπανών σε όλη την Δημόσια Υπηρεσία, το Κρατικό Λαχείο μείωσε τις δαπάνες του από €1.519.862 που ήταν το 2010 σε €1.240.039 το 2011, που σημαίνει μείωση 18.41%.

Έλεγχος

Υπάρχει πλήρης και καθολικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κρατικού Λαχείου τόσο από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του Λαχείου, όσο και τον Κλάδο Εσωτερικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου.
Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς

Το Κρατικό Λαχείο είναι τακτικό μέλος τόσο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λαχείων όσο και της Διεθνούς Παγκόσμιας Ένωσης Λαχείων.

Σημαντική ήταν η διάκριση που απένειμε πρόσφατα η Παγκόσμια Ένωση Λαχείων στο Κρατικό Λαχείο με το πιστοποιητικό “Responsible Gaming Framework”, «Πλαίσιο Υπευθυνότητας και Αξιοπιστίας Τυχερών Παιγνιδιών», μετά από αξιολόγηση ότι πληρούνται τα κριτήρια για την εύρυθμη λειτουργία του όλου φάσματος των εργασιών του Κρατικού Λαχείου.

Ξυστό Λαχείο

Έχουμε προχωρήσει σε σχεδιασμό νέων μηχανισμών με τους οποίους παίζονται τα διάφορα παιγνίδια των ξυστών λαχείων καθώς επίσης και σε νέα ανακατανομή βραβείων ούτως ώστε να είμαστε πιο κοντά στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν τα επιτυχημένα λαχεία άλλων χωρών. Δηλαδή περισσότερα λαχεία να κερδίζουν ποσά από €200 μέχρι €2.000.

Τα αναβαθμισμένα ξυστά λαχεία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με τον νέο χρόνο σταδιακά, μόλις εξαντλούνται τα υφιστάμενα αποθέματα για κάθε τύπο ξυστού λαχείου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους Λειτουργούς του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του διαδικτυακού τόπου καθώς και το προσωπικό του Κρατικού Λαχείου που εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να δημοσιοποιηθεί σήμερα ο διαδικτυακός τόπος του Κρατικού Λαχείου.

Τελειώνοντας, ευχαριστώ το κοινό για την υποστήριξη του προς το Κρατικό Λαχείο και τονίζω ότι ο αγοραστής του Κρατικού Λαχείου επωφελείται διπλά, δηλαδή μπορεί να κερδίσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων ή και αν δεν κερδίσει, τα χρήματά του χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.

Τον διαδικτυακό τόπο του Κρατικού Λαχείου μπορείτε να τον βρείτε στη διεύθυνση www.lottery.gov.cy